ΚΟΣΜΟΣ

«Θα πάρει επιπλέον 5% ο Ερντογάν», λέει το Al Jazeera

Σενάρια για τις 28 Μαΐου, οπότε και θα επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των τουρκικών προεδρικών εκλογών, κυκλοφορούν σε δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ που έχουν διχαστεί για την τελική έκβαση της αναμέτρησης-θρίλερ.

Το Al Jazeera, από την πλευρά του, επικαλείται αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου, καθώς θα «λάβει επιπλέον 5% και θα προηγηθεί του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου».

«Οι επιδόσεις του Ερντογάν ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο,» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ο πολιτικός αναλυτής Αλί Χάρκογλου εξηγεί, μιλώντας στο Al Jazeera, ότι ο «Ερντογάν διατήρησε τη βάση υποστήριξης στην καρδιά της Ανατολίας και σε μεγάλες πόλεις, παρόλο που έχασε ψηφοφόρους στα νοτιοανατολικά».

«Είχε επιτυχία και στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ορισμένοι το βρίσκουν απρόσμενο, όμως ο Ερντογάν μοίρασε υποσχέσεις» συνεχίζει ο αναλυτής.

Για «φτωχό αποτέλεσμα» κανει, επίσης, λόγο το Al Jazeera αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης που στηρίζεται από έξι κόμματα, προσθέτοντας ότι επικράτησε σοκ και πως οι αντιπολιτευόμενοι προσπαθούν να καταρτίσουν νέα στρατηγική.

«Αυτό όμως είναι πρόκληση» συνεχίζει το δίκτυο για να συμπληρώσει ότι ο Ερντογάν έχει συνδέσει την αντιπολίτευση με τους Κούρδους του PKK.

Μια νίκη του Ερντογάν, σημειώνεται, θα του εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία, παρατείνοντας την 20ετή ηγεμονία του, ενώ γίνεται λόγος για τον μακροβιότερο πρόεδρο της Τουρκίας.

Το δίκτυο δεν παραλείπει, πάντως, να αναφερθεί και στο τι θα σήμαινε μια νίκη Κιλιτσντάρογλου.

«Ενδεχόμενη νίκη του θα συμβόλιζε την επιθυμία μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος για αλλαγή και θα ανέτρεπε τη φήμη που ακολουθεί τον Ερντογάν και που τον θέλει πιο πετυχημένο πολιτικό της χώρας» επισημαίνεται συγκεκριμένα.

Ο κεντρώος ηγέτης υπόσχεται, όπως αναφέρεται, την επιστροφή σε ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ συμπληρώνεται πως έχει υποσχεθεί να δώσει λύση στο κουρδικό ζήτημα, όπως και στο ζήτημα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους αλλά και έχει δεσμευτεί για στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας πιο ήπιας εξωτερικής πολιτικής.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact