ΚΟΣΜΟΣ

Θα ξεπεράσουμε την κρίση σε δυο χρόνια, λέει ο πρωθυπουργός της Σερβίας


Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «εάν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε όπως πριν, θα χρεοκοπήσουμε σε έξι μήνες»

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε πως η χώρα του θα ξεπεράσει την κρίση σε δυο χρόνια.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών στον πρωθυπουργικό θώκο, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 ότι «εάν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε όπως πριν, θα χρεοκοπήσουμε σε έξι μήνες», προσθέτοντας πως θα χρειαστεί περίπου μια διετία για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο κ. Βούτσιτς σημείωσε ότι στο παρελθόν, οι μισθοί και οι συντάξεις στον δημόσιο τομέα αυξάνονταν χωρίς καμιά οικονομική αιτιολόγηση «προς άγραν ψήφων» και υποστήριξε πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να το αλλάξει αυτό και «να σταματήσει την πορεία της Σερβίας προς τη χρεοκοπία».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Λάζαρ Κρστιτς είχε προτείνει αλλαγές, οι οποίες «δεν άρεσαν στον πρωθυπουργό», αλλά τώρα οι προτάσεις του Οικονομικού Συμβουλίου δείχνουν ότι τα μέτρα του Κρστιτς ήταν -εν τέλει- αναγκαία, ο κ. Βούτσιτς απάντησε: «Ο Λάζαρ έχει δίκιο, αλλά ήθελε μια θεραπεία σοκ και νομίζω πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει αλλαγές και πρόσθεσε: «Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, η Σερβία θα βγει από την κρίση. Τα μέτρα δεν θα είναι τα πλέον ανώδυνα, αλλά δεν θα είναι αυτά που προτείνει το Οικονομικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει καλές εκτιμήσεις. Μπορώ, επίσης, να πω ότι οι συνταξιούχοι δεν θα βρεθούν στο χείλος της καταστροφής. Οι πολίτες μπορούν να αναμένουν αυξήσεις όταν αρχίσουμε να κερδίζουμε περισσότερα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα σε σχέση με τη δουλειά που κάνουμε και έχουμε συνηθίσει σ΄ αυτό. Εάν εργαστούμε από κοινού, κατανοήσουμε πόση δουλειά και προσπάθεια απαιτείται, θα είναι καλύτερα. Σ΄ αυτό το ταξίδι, πιστεύουμε ότι θα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση το 2016 και το 2017 θα αρχίσουμε να μειώνουμε το χρέος».

Ο κ. Βούτσις ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχει ένα δάνειο δισεκατομμυρίων ευρώ από «φίλους από τα Εμιράτα» και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στον προϋπολογισμό για μισθούς, συντάξεις και την κάλυψη ορισμένων δανείων.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν μυστικά συμβόλαια με τα Εμιράτα» ενώ ερωτηθείς για τη συμφωνία με την αεροπορική εταιρεία Etihad απάντησε πως έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες λεπτομέρειες με δική του ευθύνη, αλλά δεν μπορεί να μιλήσε περαιτέρω επ΄ αυτού χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των εταίρων.

Αν και προηγουμένως είχε αναφερθεί πως θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι λεπτομέρειες του συμβολαίου με τη Fiat, πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως θα παραμείνει μυστικό. 

«Δεν μπορώ να πω κάτι για αυτή τη συμφωνία καθώς δεν συμμετείχα στη σύναψή της» υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact