ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Πρέπει να συγκρουστούμε με τη μικρή και μεγάλη διαφθορά

«Είμαστε σε μια στιγμή που χρειάζονται άμεσες αποφάσεις»

«Το παλιό δεν κρίνεται από την ηλικία, αλλά από τα μυαλά και τις ιδέες», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ έθεσε τις βασικές προτεραιότητες του Ποταμιού. Όπως είπε, το Ποτάμι προσπαθεί να βάλει στο κέντρο της συζήτησης την οικονομική ανάπτυξη του τόπου με βασική επιδίωξη τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σημείωσε παράλληλα ότι «πρέπει να συγκρουστούμε με τη μικρή και μεγάλη διαφθορά» και υπενθύμισε ότι το Ποτάμι πρότεινε «τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Προμηθειών ώστε να μην αποφασίζει ένας υπουργός πώς θα μοιράζεται το δημόσιο χρήμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει καμιά απάντηση». Αναφερόμενος στο ζήτημα της Παιδείας, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε την κατάργηση του αναχρονιστικού, όπως τον χαρακτήρισε, νόμου Μπαλτά και υπενθύμισε την πρόταση του Ποταμιού για δημιουργία πρότυπων σχολείων στις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας για την επαύριο των εκλογών, επεσήμανε την ανάγκη συγκρότησης μιας κυβέρνησης επαϊόντων. Όπως εξήγησε «δεν θέλουμε μια κυβέρνηση ανθρώπων αποστειρωμένων από τα κοινωνικά προβλήματα. Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε με στελέχη που έχουν απλώς καλή διάθεση. Είμαστε σε μια στιγμή που χρειάζονται άμεσες αποφάσεις».

Τέλος, άσκησε δριμεία κριτική στον απερχόμενο πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «ενώ μπορούσε να συγκρουστεί με τις παθογένειες του παρελθόντος δεν το έκανε», ενώ υπογράμμισε ότι «από την αρχή είπαμε ότι η πολιτική σκηνή πρέπει να έχει νέα πρόσωπα. Και εννοούσαμε κυρίως την ανάγκη να υπάρξουν νέες ιδέες. Κι αυτό πρώτα απ’ όλα σημαίνει σύγκρουση με το κομματικό κράτος».

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη στο Πρώτο Πρόγραμμα:

– Το παλιό δεν κρίνεται από την ηλικία, αλλά από τα μυαλά και τις ιδέες. Δεν έχουμε προεκλογικό σύνθημα το παλιό και το νέο. Από την αρχή είπαμε ότι η πολιτική σκηνή πρέπει να έχει νέα πρόσωπα. Και εννοούσαμε κυρίως την ανάγκη να υπάρξουν νέες ιδέες. Κι αυτό πρώτα απ’ όλα σημαίνει σύγκρουση με το κομματικό κράτος. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε, ενώ θα μπορούσε να συγκρουστεί με τις παθογένειες του παλιού συστήματος.

– Έχουμε προτεραιότητες. Προσπαθούσε να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησης την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Αυτό σημαίνει κυρίως να δημιουργήσουμε δουλειές. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Η κυβέρνηση επτά μήνες πελαγοδρομούσε με τις αποκρατικοποιήσεις και τελικά λίγο πριν από τις εκλογές υπέγραψε τις αποκρατικοποιήσεις που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι.

– Πρέπει να συγκρουστούμε με τη μικρή και μεγάλη διαφθορά. Λέμε για παράδειγμα όχι στα δάνεια σε νεκρές επιχειρήσεις. Στη Βουλή ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε ότι είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με τον κ. Νικολούδη, τον υπουργό κατά της διαφθοράς. Κι εμείς έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας τον εισαγγελέα Β. Μαρκή ο οποίος έχει παλέψει κατά της διαφθοράς. Τα κόμματα λένε διάφορες κουβέντες για την πάταξη της διαφθοράς. Εμείς προτείναμε τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Προμηθειών ώστε να μην αποφασίζει ένας υπουργός πώς θα μοιράζεται το δημόσιο χρήμα, αλλά δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση.

– Η τρίτη μας προτεραιότητα είναι η Παιδεία. Θέλουμε κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου Μπαλτά. Θέλουμε να αλλάξουμε την Παιδεία. Θεωρούμε ότι πρέπει να ιδρυθούν στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας πρότυπα σχολεία. Και βέβαια θέλουμε αλλαγές στα πανεπιστήμια ώστε να παράγουν ανθρώπους που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

– Βεβαίως σε μια νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν άνθρωποι από το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές. Αν ο κόσμος ψηφίσει αριστερά, δεν θα κάνεις μια δεξιά κυβέρνηση και το αντίστροφο. Όμως επειδή τα προβλήματα επείγουν, εμείς λέμε να γίνει μια κυβέρνηση επαϊόντων. Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση ανθρώπων αποστειρωμένων από τα κοινωνικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι στο ασφαλιστικό επί παραδείγματι θα τοποθετήσεις έναν άνθρωπο που το γνωρίζει κι όχι έναν ηθοποιό. Τοποθετείς λοιπόν ανθρώπους που έχουν ειδική γνώση επί του εκάστοτε θέματος. Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε με στελέχη που έχουν απλώς καλή διάθεση. Είμαστε σε μια στιγμή που χρειάζονται άμεσες αποφάσεις.

– Οι εικόνες που βλέπουμε με τους πρόσφυγες αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει ευθύνες, αρχές και ιστορία. Και οι Ευρωπαίοι έχουν υπάρξει πρόσφυγες. Οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να είχαν προτεραιότητα για την Ευρώπη. Θα έπρεπε στο κάτω κάτω και η Ευρώπη να έχει αναλογιστεί τις ευθύνες της. Είναι απόλυτη προτεραιότητα της Ευρώπης να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος. Από την άλλη όμως, δεν μπορούν όλα τα μεταναστευτικά ρεύματα να καταλήγουν στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να σταματούν εκεί οι μεταναστευτικές ροές. Η κυβέρνηση καθυστέρησε πάρα πολύ να πάρει αποφάσεις, δεν είδε το τρένο που ερχόταν και τελικά αυτό έπεσε πάνω μας. Καλές είναι οι αρχές και η ιδεολογία, αλλά μια κυβέρνηση πρέπει και να προβλέπει. Κι αυτό δεν το έκανε η κυβέρνηση.

– Υπάρχουν διάφορα πράγματα που ο καθένας προσπαθεί να διαδώσει για τον άλλον. Με ρώτησαν χθες αν είπε το Ποτάμι ότι θα ξανακλείσει τη δημόσια τηλεόραση. Ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο το Ποτάμι. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτό ήταν μια εμμονή του Αντώνη Σαμαρά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact