ΚΟΣΜΟΣ

Θέτει όρους η Ευρώπη για την παροχή βοήθειας στην Γάζα


Κίνδυνο επανέναρξης των εχθροπραξιών βλέπουν οι Ευρωπαίοι, που ζητούν δεσμεύσεις από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση

H Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα εναντίον του κινδύνου επανέναρξης των εχθροπραξιών στη Γάζα σύντομα, τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, στην οποία ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να πάρει μέρος εάν δεν να έχουν εκπληρωθεί ορισμένες προϋποθέσεις. 

Καθώς τα πάντα – ή σχεδόν τα πάντα – πρέπει να ανοικοδομηθούν στον παλαιστινιακό θύλακα, που υπέστη τεράστια καταστροφή κατά τη διάρκεια των 50 ημερών του πολέμου (από την 8η Ιουλίου έως την 26η Αυγούστου), δύο υψηλόβαθμοι διπλωμάτες υπογράμμισαν ότι η συμμετοχή της ΕΕ στην ανοικοδόμηση θα εξαρτηθεί από ορισμένους όρους που οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί πρέπει να εκπληρώσουν: κυρίως το να υπάρξει ένα περίγραμμα μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και μια επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου την είχε εκδιώξει η Χαμάς. 

Κατά την επιστροφή του από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Τζον Γκατ-Ρούτερ, εκπρόσωπος της ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι διαπίστωσε μεταξύ των κατοίκων της Γάζας «ένα βαθύ συναίσθημα φόβου ότι τα επεισόδια βίας μπορούν γρήγορα να ξεσπάσουν εκ νέου». 

Ο Λαρς Φομπόργκ Άντερσεν, πρεσβευτής της ΕΕ στο Ισραήλ, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό ενδεχόμενο» επανάληψης των βιαιοπραγιών, ίσως εντός λίγων μηνών. 

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Ιερουσαλήμ, οι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν «με μια αίσθηση κατεπείγοντος» την ανάγκη της άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. 

Για αυτό, σύμφωνα με τον Φομπόργκ Άντερσεν, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ξεκινήσουν «όσο το δυνατόν συντομότερα» τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός. 

«Ένας αριθμός προϋποθέσεων πρέπει να ικανοποιηθεί προτού ξεκινήσουμε (. . .) να συζητάμε για το είδος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να έχουν έναν πραγματικό αντίκτυπο στην ανοικοδόμηση» σύμφωνα με τον Γκατ-Ρούτερ. 

Κάποιοι δωρητές που έχουν ήδη πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Γάζας, θέατρο τριών πολέμων σε διάστημα 6 ετών, φοβούνται να δώσουν χρήματα «σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Πάντως, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξορία, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ με στόχο την παγίωση της εκεχειρίας στη Γάζα αναμένεται να επαναληφθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. 

«Οι Αιγύπτιοι πρέπει ακόμα να μας δώσουν την ακριβή ημερομηνία» της επανάληψης των διαπραγματεύσεων, είπε ο Μαρζούκ. 

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας Αιγύπτιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε ότι καμία ημερομηνία δεν έχει μέχρι στιγμής ορισθεί αλλά μία αντιπροσωπεία των υπηρεσιών ασφαλείας μετέβη την περασμένη εβδομάδα στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή. 

Από την ισραηλινή πλευρά οι υπεύθυνοι δεν έχουν κάνει δηλώσεις για την πιθανή ημερομηνία – ή καν την επανάληψη – των διαπραγματεύσεων. 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact