ΕΛΛΑΔΑ

Θωρακίζεται το ΠΝ με ελικόπτερα ΜΗ-60R -36 τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια «214»

Του Κώστα Σαρικά

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά τους επόμενους μήνες το Πολεμικό Ναυτικό στην απόκτηση τεσσάρων Αμερικανικών υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R. To συνολικό κόστος των ελικοπτέρων θα αγγίξει τα 295 εκ δολάρια και αφορά το πλήρες πακέτο της απόκτησης των ελικοπτέρων, του οπλισμού, της εκπαίδευσης και της τεχνικής υποστήριξης.

Η συμφωνία που έκανε η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό για την απόκτηση των ελικοπτέρων έγινε με την Αμερικανική κυβέρνηση δηλαδή πρόκειται για Government to Government agreement. Οι Αμερικανοί αγόρασαν τα ελικόπτερα από την κατασκευάστρια εταιρία Sikorski έναντι 180 εκ δολαρίων.

Όμως σε αυτή τη συμφωνία δεν περιλαμβάνονται ούτε τα όπλα ούτε η υποστήριξη των Romeo. Tα υπόλοιπα 115 εκ αφορούν μεταξύ άλλων laser guided ρουκέτες, βλήματα hellfire, αλλά και το κόστος της εκπαίδευσης των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού όπως και η τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων για να φτάσουμε στο συνολικό κόστος των 295 εκ δολαρίων.

Επιπλέον όμως το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση ακόμη τριών MH-60R πέραν των τεσσάρων ROMEO για τα οποία έχει φτάσει σε συμφωνία. Το ΓΕΝ και ο Αρχηγός Στυλιανός Πετράκης σε συνεργασία με τη ΓΔΑΕΕ έχουν ήδη αποστείλει LOR(Letter of Request) και αναμένουν ενημέρωση από τους Αμερικανούς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τιμή θα είναι ανάλογη με αυτή των ROMEO τα οποία ήδη έχει συμφωνηθεί να αποκτηθούν. Στόχος τα επόμενα χρόνια το ΠΝ να διαθέτει επτά MH-60R στο οπλοστάσιό του.

Πρόκειται για τα ελικόπτερα τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα γερασμένα μεν αλλά αξιόπιστα έως σήμερα ΑΒ-212 και θα δώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό τεράστιο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Ταυτόχρονα προχωρά και η υποστήριξη των έντεκα S-70 τα όποια ήδη διαθέτει το ΠΝ και αποτελούν έως τώρα τα πιο ισχυρά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Στόλου τα οποία επιχειρούν είτε αυτόνομα είτε πάνω από τις φρεγάτες MEKO και S.

Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού τόσο στα ανθυποβρυχιακά υποβρύχια, στις φρεγάτες αλλά και στο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3 απέδειξαν από την πρώτη ημέρα της κρίσης με την Τουρκία ότι διαθέτουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Τα Τουρκικά υποβρύχια δεν είναι υπερβολή ότι πέρασαν δύσκολες ώρες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από την ανελέητη καταδίωξη των Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.

Με την προσθήκη των Romeo το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα αφού πλέον θα διαθέτει το καλύτερο στον κόσμο ελικόπτερο πολλαπλών αποστολών ναυτικής συνεργασίας, κρούσης απέναντι σε πλοία επιφανείας και φυσικά ανθυποβρυχιακού πολέμου εξοπλισμένο με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας ,μεγάλη αυτονομία και συστήματα αυτοπροστασίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο εξέτασης των προσφορών για τη νέα φρεγάτα του Στόλου και σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάσει τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου πλοίου, τη δυνατότητα κατασκευής σε Ελληνικά ναυπηγεία και κυρίως με την παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης δηλαδή μεταχειρισμένων Μονάδων οι οποίες θα μπορούν άμεσα να ενσωματωθούν επιχειρησιακά στο οπλοστάσιο του Στόλου.

Προσπάθεια να αποκτηθούν μέσα στο 2021 γίνεται για τις 36 τορπίλες βαρέως τύπου Sea Hake Γερμανικής κατασκευής με κόστος που αγγίζει τα 110 εκ ευρώ προκειμένου να ενισχύσουν το οπλοστάσιο των τεσσάρων υποβρυχίων 214 και του αναβαθμισμένου ΩΚΕΑΝΟΣ. Η συμφωνία προβλέπει και εκσυγχρονισμό των τορπιλών SUT τις οποίες ήδη διαθέτουν τα Ελληνικά υποβρύχια.

Newpost.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact