ΚΟΣΜΟΣ

Θρίαμβος στη Γαλλία: Σε πανηγυρικό κλίμα υιοθετήθηκε η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ενέκριναν πριν από λίγο τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων δύο εβδομάδων, στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα.

«Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα, αντήλλαξε μια χειραψία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ενώ η γενική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γαλλίας Λοράνς Τουμπιανά αγκαλιάστηκαν.

Για μια «στροφή» μιλούν οι ΜΚΟ     

Το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ, αποτελεί μια «στροφή», δήλωσαν το Σάβαβτο ΜΚΟ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Το σύμφωνο στέλνει στην «άσχημη πλευρά της Ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι εν πολλοίς η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εκτίμησε η Greenpeace.
«Ο τροχός της δράσης γυρίζει αργά, όμως στο Παρίσι γύρισε. Το κείμενο τοποθετεί τη βιομηχανία των ενεργειών από ορυκτά καύσιμα στην άσχημη πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Νάιντου.

«Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα», συνοψίζει ο Πασκάλ Κανφίν, ειδικός στο World Resources Institute, που εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο ορίζει επιτέλους έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πηγή αυτή της χωρίς προηγούμενο απορρύθμισης του κλίματος.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει μηδενικό στόχο εκπομπών χάρη σε ένα αυστηρό ισοζύγιο μεταξύ των εκπομπών αερίων και των αερίων από απορροφώνται από «τρύπες άνθρακα» (δάση, ωκεανούς, τεχνικές πρόσληψης και αποθήκευσης του άνθρακα) και αυτά «μέσα στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα».

«Πριν από δύο χρόνια ήταν ακόμη μια ουτοπία», θυμάται ο Κανφίν, για τον οποίο «αυτός ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ένα ισχυρό και πολύ σημαντικό σήμα προς την κατεύθυνση των επενδυτών. Εδώ βρίσκεται η στροφή».

ΜΚΟ και δεξαμενές σκέψης εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η συμφωνία σημειώνει την ανάγκη η αύξηση της θερμοκρασίας να διατηρηθεί “κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής”, και μάλιστα να πέσει στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Στο εξής όλα όσα θα κάνουν οι κυβερνήσεις θα μπορεί να μετρηθεί σε σχέση με αυτό τον στόχο», υπογράμμισε η Σαμάνθα Σμιθ του WWF. «Και κυρίως, πρέπει να απαντήσουν, και για τη βοήθεια στα πιο φτωχά και ευάλωτα κράτη, στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών».

Το κείμενο εγκαθιδρύει έναν μηχανισμό που επιβάλλει στις χώρες να αναθεωρούν κάθε πέντε χρόνια τα σχέδιά τους για περιορισμό ή μείωση των εκπομπών, που σε αυτό το στάδιο είναι μη ικανοποιητικά.

Μεγάλο θέμα: η ημερομηνία της πρώτης υποχρεωτικής αναθεώρησης, που έχει οριστεί για το 2025.

«Τα 15 επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικά για να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Giec (Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές), άρα το 2025 είναι πολύ αργά», υπογραμμίζει ο Κανφίν.

«Ζητάμε να ξεκινήσει πριν από το 2020» με την εθελοντική δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών, εκτίμησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Fondation Nicolas Hulot, Ματιέ Ορφελίν.

Η αναφορά σε έναν στόχο κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, και αν είναι δυνατόν κάτω από τους 1,5 βαθμούς, είναι μια μεγάλη πρόοδος. Όμως προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά είναι επείγον να αναθεωρηθούν πολύ γρήγορα τα σχέδια των εθνικών συνεισφορών.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact