ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ το χάραμα στη Βουλή με το βλέμμα στις εκλογές

Μάχη Τσίπρα και άγριες κόντρες για να ψηφιστεί το μνημόνιο πριν το Eurogroup

Σε μια μαραθώνια, ολονύχτια συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, με καθυστερήσεις και μεγάλες εντάσεις και κόντρες ψηφίζεται το τρίτο μνημόνιο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 02:00 τα ξημερώματα μετά την μεγάλη καθυστέρηση της συζήτησης στις Επιτροπές και την  εμπλοκή στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε προτείνει να ξεκινήσει η συνεδρίαση το πρωί, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια, πρόταση που τελικά υπερίσχυσε.

Μετά από πρόταση του κ. Φίλη, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί (αν και αρχικά είχε τεθεί όριο στις 07:00 αυτό είναι αδύνατο όπως προχωρά η διαδικασία) και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία. Μάλιστα οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκινούν τις ομιλίες τους στις 07:00 περίπου το πρωί, γεγονός που σημαίνει ότι μένει αρκετή ώρα μέχρι να γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία.

Η Πρόεδρος της Βουλής είχε προτείνει να εξαντλήσει η Βουλή το 10ωρο.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης, η κ. Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα της στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο. Πριν παραδώσει την έδρα της είπε: «Κάποτε είχα πει ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο. Συγγνώμη για την πλάνη μου».

Κόντρα Μεϊμαράκη – Τσακαλώτου

Ένταση μεταξύ της ΝΔ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου επικράτησε στην διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, όταν επιτέθηκε σε βουλευτές της ΝΔ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη να τού λέει μεταξύ άλλων: «Ακούς τι σου λέω; Δεν θα μας προκαλείτε. Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως».

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Τσακαλώτος είχε σημειώσει ότι τα πράγματα είναι απλά.

«Στις 16:00 υπάρχει Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, με ψηφισμένη την δανειακή σύμβαση. Εάν δεν υπάρχουν αυτά μαζί με τις τροπολογίες, δεν θα υπάρχει απόφαση από το Eurogroup θα πάμε στη διαδικασία του δανείου γέφυρας» σημείωσε.

Πυρά Λαφαζάνη κατά της κυβέρνησης

Ο κ. Μάρδας δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Ο κ. Μάρδας άλλαξε τον τίτλο του νομοσχεδίου και σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι το έκανε συνταγματικό. Έτσι γίνονται συνταγματικές οι ρυθμίσεις; Αυτά τα τρικ χρησιμοποιούσε ο κ. Βενιζέλος για να κάνει συνταγματικές τις εκτροπές» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης. «Μπορείτε να πετσοκόβετε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να το χαρακτηρίζετε αυτό συνταγματικό; Είναι ντροπή αυτό που κάνετε, συνταγματική εκτροπή» σημείωσε. «Δείχνει το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την αίθουσα. Λυπάμαι και για την κυβέρνηση και για τη δική σας στάση. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μάρδα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανακοίνωση εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων να μην συζητηθούν -ως αντισυνταγματικές- στη σημερινή συνεδρίαση οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Μάχη Τσίπρα για τους 120 βουλευτές

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με το βλέμμα στο Eurogroup και εν μέσω έντονων συγκρούσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό και με ενδιαφέρον αναμένεται ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν «όχι». Κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση των 120 βουλευτών, αριθμός αναγκαίος, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να διατηρηθεί στη ζωή.

Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι ο αριθμός αυτός θα είναι έστω και οριακά κάτω των 30, ενώ άλλοι βλέπουν τις διαρροές να πλησιάζουν τις 40.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού που ενδεχομένως θα δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις.

Η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτική μετά το πολιτικό μανιφέστο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση κόντρα στο μνημόνιο ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.

Το Μαξίμου έδωσε σκληρή απάντηση στο κείμενο Λαφαζάνη οριστικοποιώντας ουσιαστικά τη ρήξη: «Η απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact