ΚΟΣΜΟΣ

Τι αναφέρει η επιστολή Τουσκ – Γιούνκερ προς τη Βρετανία για το Brexit

Αύριο η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων

Επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία παρέχονται «διαβεβαιώσεις» σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit, εν όψει της κρίσιμης αυριανής ψηφοφορίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

Η επιστολή εστάλη σε μία προσπάθεια να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις που θα αλλάξουν την γνώμη των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να καταψηφίσουν τη συμφωνία, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες της Τερέζα Μέι να τους πείσει να τη στηρίξουν.

Η επιστολή περιέχει τις «διαβεβαιώσεις» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η επιστολή των Τουσκ και Γιούνκερ δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απλώς αναφέρεται αναλυτικότερα στις διαβεβαιώσεις για το «backstop» και την εφαρμογή του. Τουσκ και Γιούνκερ δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν με μεγάλη προσήλωση να βρουν τεχνικές λύσεις στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων που θα καταστήσουν περιττό το «backstop».

Παράλληλα με τη δημοσίευση της επιστολής και στο πλαίσιο της άσκησης ασφυκτικής πίεσης επί των βουλευτών, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει την συμφωνία της, η πιο πιθανή συνέπεια θα είναι «να μην υπάρξει Brexit».

«Η συμφωνία του διαζυγίου δεν μπορεί να τροποποιηθεί»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι η συμφωνία η οποία υπεγράφη με το Λονδίνο τον Δεκέμβριο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να τροποποιηθεί, στην επιστολή που απευθύνεται προς τη βρετανική κυβέρνηση. Στην επιστολή αυτή δίνεται η διαβεβαίωση ότι υπάρχει βούληση για την αποφυγή της εφαρμογής της ρύθμισης που είναι γνωστή ως «backstop» και αφορά την διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων. Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την αναζήτηση μετά το Brexit εμπορικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του επομένου έτους ώστε να αποφευχθεί η χρήση του backstop.

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν γίνει δυνατή η τήρηση της καταληκτικής ημερομηνίας της εξόδου, η Βρετανία θα έχει την επιλογή της παράτασης της μεταβατικής περιόδου ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του backstop και η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Εάν παρά ταύτα ενεργοποιηθεί το backstop, δεν θα εφαρμοσθεί παρά προσωρινά, μέχρι να αντικατασταθεί από μία συμφωνία που διασφαλίζει ότι αποφεύγεται το σκληρό σύνορο», αναφέρεται στην επιστολή των Γιούνκερ και Τουσκ.

«Όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε οτιδήποτε τροποποιεί ή αντιβαίνει στην συμφωνία της εξόδου», αναφέρεται στο κείμενο αυτής της επιστολής, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι οι αποσαφηνίσεις που δίνονται στο Λονδίνο ως διαβεβαιώσεις για τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας του διαζυγίου έχουν «νομική ισχύ».

«Μπορεί να ειπωθεί ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν νομική ισχύ», αναφέρεται στην επιστολή που αναφέρεται στις δεσμεύσεις οι οποίες ανελήφθησαν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου για την αποφυγή της εφαρμογής του «backstop».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact