ΚΟΣΜΟΣ

Τι αποκάλυψε στο δικαστήριο ο ύποπτος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα

Αρνήθηκε ότι γνώρισε τον Βελγομαροκινό Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ που συμμετείχε στις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2013 ο Αλγερινός Όμαρ Νταντάς, που είχε συλληφθεί στην Ελλάδα αμέσως μετά την εξάρθρωση ενός τζιχαντιστικού πυρήνα στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου. 

«Το είπα και στην πρώτη πρώτη κατάθεσή μου, δεν τον γνωρίζω» είπε ο 33χρονος Νταντάς, καταθέτοντας μέσω διερμηνέα στο δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση.

Ο Νταμάς, που ζούσε παράνομα στην Ελλάδα από το 2005, υποστήριξε ότι όταν συνελήφθη στην Αθήνα η ελληνική αστυνομία του έδειξε δύο φωτογραφίες του Αμπααούντ. Μόνο αργότερα όμως κατάλαβε ποιος ήταν ο άνθρωπος αυτός.

Ο Νταμάς συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2015, δύο ημέρες μετά την εξάρθρωση του πυρήνα της Βερβιέ, στο πλαίσιο της εκτέλεσης ενός διεθνούς αιτήματος δικαστικής συνδρομής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Αμπααούντ. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πιερ Χέντρικ, είπε ότι θεωρήθηκε ύποπτος κυρίως επειδή τον ένα από τα δύο τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του κατά τη στιγμή της σύλληψής του είχε χρησιμοποιηθεί με μια κάρτα SIM που αντιστοιχούσε στον τηλεφωνικό αριθμό με τον οποίο επικοινωνούσε ο Αμπααούντ με τους συνεργούς του στο Βέλγιο.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που στη συνέχεια διέφυγε στη Συρία, ήταν ένας από τους ανθρώπους που σχεδίασαν τις επιθέσεις του Παρισιού λίγους μήνες αργότερα. Σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015 στο προάστιο Σεν Ντενί της γαλλικής πρωτεύουσας, σε μια επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας για τη σύλληψή του.

Στην κατάθεσή του πάντως ο Νταμάς παραδέχτηκε ότι φιλοξενούσε στο σπίτι του στην Αθήνα επί περίπου έναν μήνα έναν άλλο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης. Ισχυρίστηκε ότι ο συγκάτοικος του δήλωσε ότι είναι Σύρος πρόσφυγας με το όνομα Μοχάμεντ και ότι αγνοούσε την πραγματική ταυτότητά του και το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ήταν Γάλλος υπήκοος.

Η δίκη, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Η κατάθεση του Νταμάς θα συνεχιστεί την Τρίτη.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact