ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είναι τα κορωνομόλογα – Γιατί αρνείται η Γερμανία

Αντιμέτωποι με μία νέα οικονομική κρίση η ΕΕ λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού

Οι οικονομικές επιπτώσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, ή κορωνομολόγου, όπως αποκαλείται πλέον.

Με επιστολή στον πρόεδρο τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο Ισπανός πρωθυπουργός και ακόμη 5 Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να εκδοθεί κορωνομόλογο προκειμένου να δοθούν σημαντικά κονδύλια για την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Τι είναι τα κορωνομόλογα

Τα κορωνομόλογα ή τα ευρωομόλογα, όπως ήταν γνωστά πριν την πανδημία, είναι μία ιδέα την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν από την αρχή της δημιουργίας της νομισματικής ένωσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κοινό εργαλείο που μοιράζει το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών και χρηματοδοτεί τον δανεισμό τους, ενώ τα έσοδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε χρήμα. Μέχρι σήμερα οι εθνικές κυβερνήσεις εκδίδουν στις αγορές τα δικά τους ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους.

Έτσι το επιτόκιο δανεισμού διαφέρει σημαντικά με την Γερμανία να είναι σε θέση να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια εξαιτίας των υψηλών βαθμών αξιολόγησης της οικονομίας της.

Η ιδέα ξεκίνησε προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό χάσμα των πλούσιων χωρών του ευρωπαϊκού βορρά με τον φτωχό νότο.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει να αγοράσει κρατικά ομόλογα με ένα πρόγραμμα ύψους 1 τρισ. ευρώ φέτος. Ωστόσο, η προσπάθεια της ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τα όρια της και ένα νέο εργαλείο όπως το κορωνομόλογο θα έδινε μία νέα ευελιξία προκειμένου να αγοράσει περισσότερα ομόλογα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι υπέρμαχος της ιδέας.

Γιατί αρνείται η Γερμανία

Η Γερμανία, όπως και η Αυστρία και οι πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης, επιμένει να αρνείται την έκδοση ευρωομολόγων.

Μάλιστα, προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, χαρακτήρισε την σχετική συζήτηση, «συζήτηση – φάντασμα» και συνέστησε προσοχή «όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Το βασικό επιχείρημα της Γερμανίας είναι ότι οι χώρες του ευρωπσϊκού νότου δεν εκμεταλλεύονται τις καλές μέρες στην οικονομία τους προκειμένου να βάλουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους.

Η ανησυχία είναι ότι τα πακέτα και τα εργαλεία στήριξης ενθαρρύνουν την μη συμμόρφωση των κρατών αυτών με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Ωστόσο αυτήν την φορά δεν πρόκειται για αλόγιστες δαπάνες των κυβερνήσεων αλλά για μία παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact