ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπαν Ούρσουλα και Μισέλ στον Ερντογάν για Ελλάδα και Κύπρο

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έθεσε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αναγκαιότητα επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και τη διατήρηση του κλίματος προσέγγισης με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Κομισιόν, οι τρεις «συζήτησαν σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας».

«Η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι Πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας».

«Συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου», αναφέρεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ η τηλεδιάσκεψη είχε στόχο την τελική ανατροφοδότηση της έκθεσης της Κομισιόν και του Υπάτου Εκπροσώπου για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και η οποία θα σταλεί απόψε στα κράτη μέλη, προ της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Η έκθεση θα περιέχει ανάλυση και καταγραφή της κατάστασης, αλλά και συστάσεις πολιτικών επιλογών.

Η έκθεση θα περιγράφει και τις θετικές επιλογές, αλλά και την ανάγκη της διατήρησης των κυρώσεων ως αντικίνητρο.

Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι και η πρόθεση για μελλοντική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η έκθεση δεν θα περιέχει κάποιο νούμερο επικεφαλίδα (headline figure) για το ύψος της επόμενης ενίσχυσης τη ΕΕ προς τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, αλλά θα προβλέπει ότι θα εξεταστεί σε διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, μετά από πολιτική εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπλέον θα δίνει μια περιφερειακή διάσταση στην ενίσχυση (περιλαμβάνοντας την Ιορδανία και τον Λίβανο) και θα μετατοπίζεται από καθαρά ανθρωπιστική και σε αναπτυξιακή.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχε εκφράσει την πολιτική βούληση των 27 για ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Υπολογισμοί και συγκεκριμένα ποσά όμως θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου από τους ηγέτες.

Φέτος εξάλλου είναι η 5η επέτειος της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και ο φάκελος της χρηματοδότησης έχει τελειώσει.

Η ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας χαρακτηρίζεται ως θετική.

Μετά τις εντάσεις του 2020, οι τόνοι έπεσαν από το Δεκέμβρη και η ΕΕ σκοπεύει να τους διατηρήσει έτσι.

Η σχέση με την Τουρκία χαρακτηρίζεται ως σημαντική, αλλά τονίζεται ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της και των κρατών μελών.

Η έκθεση περιλαμβάνει το τι συμβαίνει με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα και το Κυπριακό, αναλύει τα στοιχεία και περιγράφει τις διαφορετικές επιλογές για το πως θα ενθαρρυνθεί η πρόοδος (μεταναστευτικό, εμπορικές σχέσεις, πολιτικές επαφές, σύνοδοι, οικονομικές σχέσεις), αλλά και τις κυρώσεις ως αντικίνητρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ΕΕ επιθυμεί συνεργατική σχέση με την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη για αυτή και ως εκ τούτου η έκθεση προσφέρει όλα τα στοιχεία που μπορούν να συνεισφέρουν.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει επιβάλει ήδη κυρώσεις λόγω των παράνομων γεωτρήσεων και οι κυρώσεις παραμένουν εκεί ως αντικίνητρο, δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε φέρνουν λύσεις από μόνες τους, αλλά η ΕΕ παραμένει έτοιμη να τις χρησιμοποιήσει.

Η έκθεση παρακολουθεί και τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, με έμφαση στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσε και τη δήλωση για το HDP.

Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, η έκθεση περιγράφει ότι ξεκίνησαν και πάλι μετά τη διακοπή του 2016, υπήρξαν δύο γύροι, και τα δύο μέρη καλούνται να συμφωνήσουν τι θέλουν να συζητήσουν, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ χαρακτηρίζεται από διπλωμάτες λογικό μεταξύ χωρών που μοιράζονται ακτογραμμές. Η ΕΕ ελπίζει σε λύσεις.

Σε σχέση με το Κυπριακό καταγράφονται οι δύο μεγάλες απόπειρες επίλυσης και η σημαντική ευκαιρία τώρα με τα ΗΕ. Η ΕΕ θα είναι πάντα παρατηρητής στις διαδικασίες και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τα πάντα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν θέτει συνεχώς στον κ. Ερντογάν το Κυπριακό και τα διμερή θέματα των κρατών μελών με την Τουρκία, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact