ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει τον Μάιο για τα μειωμένα ενοίκια

Αναλυτικά οι περιπτώσεις που δεν θα υπάρξουν αποζημιώσεις

«Τίτλοι τέλους» από τον Μάιο για τα μειωμένα ενοίκια κατά 40%, με εξαίρεση το μίσθωμα κύριας κατοικίας για συγκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Η πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τον μήνα Μάιο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών.

Τη Μεγάλη Πέμπτη πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.238 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με το οποίο καλύφθηκε έως και το 80% της μείωσης του ενοικίου για το α΄ τρίμηνο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και ξεκίνησε να ισχύει το μέτρο των μειωμένων ενοικίων και η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες είτε μέσω συμψηφισμών, είτε μέσω της καταβολής χρημάτων, έως και τον Μάρτιο του 2021 έχουν καταβληθεί συνολικά περισσότερα από 395 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο έως τις 14 Μαΐου για να υποβάλλουν τη δήλωση Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν ή ήταν μειωμένα για τοn μήνα Μάρτιο.

Ενοίκια Μαΐου

Πλήρη απαλλαγή ενοικίου για τον μήνα Μάιο έχουν οι επιχειρήσεις για τις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του λιανεμπορίου που άρχισε να λειτουργεί και πάλι μέσα στον Απρίλιο. Στους άμεσα ωφελούμενους είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, των μεταφορών, αλλά και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, όπως γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης κ.α.

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% μπορούν να καταβάλλουν τον Μάιο για την κύρια κατοικία τους οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα εισπράξουν το ενοίκιο του Μαΐου, θα αποζημιωθούν με το 80% του αρχικού ενοικίου (όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες του 2021), ενώ τα νομικά πρόσωπα με το 60% του μισθώματος που έχει συμφωνηθεί. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν ενοίκιο μειωμένο κατά 40%, θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που θα υποστούν.

Ενοίκια Απριλίου

Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, καθορίζει τις επιχειρήσεις, βάσει ΚΑΔ, που δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο. Ειδικότερα, αφορά τις κατηγορίες κατά τις οποίες:

Μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα στην ελληνική Επικράτεια και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό Covid-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19, ήτοι επιχείρησης η οποία:

α) έχει ενεργό, κύριο ΚΑΔ την 4η Ιανουαρίου 2021 ή έχει ενεργό ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας την 4η Ιανουαρίου 2021 στον οποίο αντιστοιχούν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 τουλάχιστον έναν από τους ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στους ΠΙΝΑΚΕΣ Α’ και Β’ του Παραρτήματος, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος -ΠΙΝΑΚΑΣ Α’ – ή του 40% του συνολικού μισθώματος -ΠΙΝΑΚΑΣ Β’- για τον μήνα Απρίλιο 2021, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως ισχύει.

Σε περίπτωση που οι ΚΑΔ μιας επιχείρησης, όπως ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, περιλαμβάνονται στους δυο ΠΙΝΑΚΕΣ Α’ και Β’ του Παραρτήματος, εφαρμόζεται, το ευνοϊκότερο για τον μισθωτή, καθεστώς του ΠΙΝΑΚΑ Α’ ήτοι αυτό της απαλλαγής από την καταβολή του μισθώματος,

β) έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 4η Ιανουαρίου 2021 ή έχει ενεργό ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας την 4η Ιανουαρίου 2021 στον οποίο αντιστοιχούν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, έναν από τους ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στον ΠΙΝΑΚΑ Β’ του Παραρτήματος και παράλληλα έχει ενεργό κύριο ΚΑΔ υποκαταστήματος/ υποκαταστημάτων την 4η Ιανουαρίου 2021,ο οποίος περιλαμβάνεται στον ΠΙΝΑΚΑ Α’ του Παραρτήματος, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως ισχύει.

Ειδικά για επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021, για την εφαρμογή των οριζόμενων στην παρ. 1 της παρούσας, λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξής τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της παρούσας (ΦΕΚ Β 1761 28.4.2021). Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της παρούσας.

Δηλώσεις Covid για τα «κουρεμένα» ενοίκια Μαρτίου

Περιθώριο έως τις 14 Μαΐου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν τις δηλώσεις Covid στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη εισπράξει προκαταβολικά την αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια του Μαρτίου.

Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί η δήλωση Covid, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της αποζημίωσης που έχουν λάβει, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Δήλωση Covid για τα ενοίκια του Μαρτίου, μπορούν να υποβάλλουν έως τις 14 Μαΐου και όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν προεισπράξει ήδη την αποζημίωση. Επίσης, στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης έχει εισπράξει το ενοίκιο του Μαρτίου, είτε ολόκληρο είτε μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά που τυχόν προκύπτει από το ποσό που εισέπραξε ως αποζημίωση για τον Μάρτιο.

Πηγή: naftermporiki.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact