Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς – μέσω της πρεσβείας της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία μάλιστα – πως η φωτογραφία μίας εγκύου, κατά τα φαινόμενα, γυναίκας να εξέρχεται του βομβαρδισμένου νοσοκομείου παίδων της Μαριούπολης, την Τετάρτη, απεικονίζει μία ηθοποιό, τράβηξε την προσοχή των Fact Checking οργανισμών και επαγγελματιών.
Μεταξύ αυτών ο Shayan Sardarizadeh του BBC, ο οποίος ειδικεύεται στο ρεπορτάζ για την παραπληροφόρηση, τις θεωρίες συνωμοσίας κ.ο.κ..
Μέσω ενός εκτενούς thread στο Twitter, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει τα εξής:
«Είναι η 15η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία.
1) Μετά τη χθεσινή θανατηφόρα επίθεση σε μαιευτήριο της Μαριούπολης, ένας ψευδής ισχυρισμός άρχισε να κυκλοφορεί στο ρωσικό Telegram ότι μία μη έγκυος ηθοποιός έπαιξε το ρόλο δύο εγκύων γυναικών εκεί.
Αυτό επανέλαβε η ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα.
2) Ας πάρουμε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς τους.
Η Marianna Podgurskaya, η γυναίκα που ισχυρίζονται ότι έπαιξε τους ρόλους αυτούς, είναι όντως μια beauty influencer που πράγματι ζει στη Μαριούπολη. Πολλές πρόσφατες εικόνες δείχνουν ότι είναι έγκυος, γι’ αυτό και βρισκόταν σε μαιευτήριο χθες».
Ο δημοσιογράφος παραθέτει στα tweets του τα τεκμήρια που αναφέρονται παραπάνω (ανοίξτε το hread για να δείτε όλα τα δεδομένα που κοινοποιεί).
It’s day 15 of war in Ukraine.
1) After yesterday’s deadly attack on a Mariupol maternity hospital, a false claim began trending on Russian Telegram that a non-preganant crisis actor played the role of two pregnant women there.
It was echoed by the Russian embassy in UK today. pic.twitter.com/LenVVB7wZP
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) March 10, 2022
Ο ίδιος επιχειρεί στη συνέχεια του ίδιου thread να καταρρίψει άλλους ισχυρισμούς, όπως το ότι «το μαιευτήριο της Μαιρούπολης ήταν από καιρό άδειο, μη λειτουργικό και είχε καταληφθεί από το ακροδεξιό τάγμα Azov», κάτι που επικαλέστηκε και επισήμως η Ρωσία.
Ο Shayan Sardarizadeh, ωστόσο, παραθέτει αναφορές βάσει των οποίων το νοσοκομείο αναζητούσε καύσιμα πολύ πρόσφατα, στις 2 Μαρτίου,προκειμένου να καταδείξει πως αυτό λειτουργούσε.«Δεν ήταν άδειο», γράφει.
Προσθέτει πως «κάθε ισχυρισμός που γίνεται από λογαριασμούς υπέρ του Κρεμλίνου και τη ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ψευδής», συμπέρασμα που επικροτούν και διαμοιράζονται δεκάδες χρήστες των social media. Ένας από αυτούς θα γράψει χαρακτηριστικά:
«Αυτό είναι τρελό – τώρα πρέπει να απομυθοποιούμε τις… ψευδείς απομυθοποιήσεις της Ρωσίας. Η γυναίκα είναι πραγματικά έγκυος και το νοσοκομείο της πραγματικά βομβαρδίστηκε. Ντρέπομαι που δημοσίευσα παραπλανητικές ειδήσεις (…)».