ΚΟΣΜΟΣ

Τι ισχυρίζεται δημοσιογράφος του BBC για την έγκυο γυναίκα στο βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης

Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς – μέσω της πρεσβείας της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία μάλιστα – πως η φωτογραφία μίας εγκύου, κατά τα φαινόμενα, γυναίκας να εξέρχεται του βομβαρδισμένου νοσοκομείου παίδων της Μαριούπολης, την Τετάρτη, απεικονίζει μία ηθοποιό, τράβηξε την προσοχή των Fact Checking οργανισμών και επαγγελματιών.

Μεταξύ αυτών ο Shayan Sardarizadeh του BBC, ο οποίος ειδικεύεται στο ρεπορτάζ για την παραπληροφόρηση, τις θεωρίες συνωμοσίας κ.ο.κ..

Μέσω ενός εκτενούς thread στο Twitter, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει τα εξής:

«Είναι η 15η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

1) Μετά τη χθεσινή θανατηφόρα επίθεση σε μαιευτήριο της Μαριούπολης, ένας ψευδής ισχυρισμός άρχισε να κυκλοφορεί στο ρωσικό Telegram ότι μία μη έγκυος ηθοποιός έπαιξε το ρόλο δύο εγκύων γυναικών εκεί.

Αυτό επανέλαβε η ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα.

2) Ας πάρουμε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς τους.

Η Marianna Podgurskaya, η γυναίκα που ισχυρίζονται ότι έπαιξε τους ρόλους αυτούς, είναι όντως μια beauty influencer που πράγματι ζει στη Μαριούπολη. Πολλές πρόσφατες εικόνες δείχνουν ότι είναι έγκυος, γι’ αυτό και βρισκόταν σε μαιευτήριο χθες».

Ο δημοσιογράφος παραθέτει στα tweets του τα τεκμήρια που αναφέρονται παραπάνω (ανοίξτε το hread για να δείτε όλα τα δεδομένα που κοινοποιεί).

Ο ίδιος επιχειρεί στη συνέχεια του ίδιου thread να καταρρίψει άλλους ισχυρισμούς, όπως το ότι «το μαιευτήριο της Μαιρούπολης ήταν από καιρό άδειο, μη λειτουργικό και είχε καταληφθεί από το ακροδεξιό τάγμα Azov», κάτι που επικαλέστηκε και επισήμως η Ρωσία.

Ο Shayan Sardarizadeh, ωστόσο, παραθέτει αναφορές βάσει των οποίων το νοσοκομείο αναζητούσε καύσιμα πολύ πρόσφατα, στις 2 Μαρτίου,προκειμένου να καταδείξει πως αυτό λειτουργούσε.«Δεν ήταν άδειο», γράφει.

Προσθέτει πως «κάθε ισχυρισμός που γίνεται από λογαριασμούς υπέρ του Κρεμλίνου και τη ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ψευδής», συμπέρασμα που επικροτούν και διαμοιράζονται δεκάδες χρήστες των social media. Ένας από αυτούς θα γράψει χαρακτηριστικά:

«Αυτό είναι τρελό – τώρα πρέπει να απομυθοποιούμε τις… ψευδείς απομυθοποιήσεις της Ρωσίας. Η γυναίκα είναι πραγματικά έγκυος και το νοσοκομείο της πραγματικά βομβαρδίστηκε. Ντρέπομαι που δημοσίευσα παραπλανητικές ειδήσεις (…)».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact