ΥΓΕΙΑ

Τι να τρώτε για να μην πάθετε γλαύκωμα

Το γλαύκωμα εκδηλώνεται όταν το υγρό που υπάρχει στο εσωτερικό του ματιού ασκεί υπερβολική πίεση, προκαλώντας βλάβες στο οπτικό νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Οι παραδοσιακές θεραπείες για το γλαύκωμα περιλαμβάνουν ειδικές σταγόνες ώστε να μειωθεί η πίεση στο εσωτερικό του ματιού. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή η εφαρμογή λέιζερ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια διαπίστωσαν ότι ορισμένες τροφές προστατεύουν τα μάτια από την επικίνδυνη πάθηση και μπορούν ακόμη και να αντιστρέψουν μερικώς τις βλάβες που έχουν υποστεί τα μάτια.

Η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, ο καφές και το πράσινο τσάι παρέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και μάλιστα καταπραΰνουν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με γλαύκωμα.

Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι μόνη ελπίδα για τη μόνιμη αντιμετώπιση της πάθησης είναι η γονιδιακή θεραπεία, καθώς το γλαύκωμα είναι συνήθως κληρονομικό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 20 παλαιότερων μελετών και διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, σοκολάτας και πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά ευεργετική για τα μάτια.

Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη για την πρόληψη του γλαυκώματος. Οι ειδικοί συνιστούν τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια και τα καρότα, καθώς μας παρέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.

Προτείνουν επίσης να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ρετινόλη – όπως το συκώτι, το γάλα και το τυρί – αλλά και βιταμίνη Β1 – όπως το ψωμί και οι πατάτες – καθώς η επαρκής πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μειώνει στο μισό τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Μία από τις μελέτες που εξέτασαν οι Ισπανοί ερευνητές αναφέρει ότι ο καφές προστατεύει από την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, ενώ μια άλλη υποδεικνύει ότι τα Ω-3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς επιβραδύνουν την εξέλιξη του γλαυκώματος, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact