ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πρέπει να κάνετε με τις αποδείξεις για να γλιτώσετε φόρο

Οι κλίμακες στο τελικό σχέδιο – Πώς θα γλιτώσετε την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Αποδείξεις έως και για το 40% του εισοδήματος θα ζητά η Εφορία και θα πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2016 οι φορολογούμενοι. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με την τελική πρόταση που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, θα κατατάσσονται σε κλίμακες ανάλογα με τις ετήσιες αποδοχές τους για να εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ (το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους) χρειάζονται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος.

Όσοι έχουν εισόδημα από 9.501 έως 20.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40%.

Ωστόσο, επειδή το 40% θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μελετάται και μια ενδιάμεση κλιμάκωση.

Με τις αποδείξεις οι πολίτες θα μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους. Από την ψήφιση του νόμου και μετά οι αποδείξεις θα μετρούν μόνον εφόσον γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking.

Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις με μετρητά, ενώ για τους άνω των 65 ετών δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για συγκέντρωση αποδείξεων.

Πώς θα γλιτώσουν την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Με την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως επαγγελματίες θα φορολογηθούν όσοι είχαν το 2015 περιστασιακά εισοδήματα ως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτά ως 9.500 ευρώ. Για αυτούς θα ισχύσει αφορολόγητο 9.545 ευρώ και δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ φόρο.

Η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και ουσιαστικά έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει για μια μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το 1 ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί πραγματικών, δηλαδή να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες συν προκαταβολή φόρου 75%.

Περιστασιακά εισοδήματα θεωρούνται ότι έχουν φοιτητές, άνεργοι και όσοι μέσα στο 2015 είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια ή ελάχιστους τόκους καταθέσεων και φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact