ΚΟΣΜΟΣ

Τι προβλέπει η γερμανική πρόταση δημιουργίας ελεγχόμενης ασφαλούς ζώνης στη Συρία

Μικτές οι αντιδράσεις στη Γερμανία

Η πρόταση της γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ για τη δημιουργία μιας διεθνώς ελεγχόμενης ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία συνάντησε μικτές αντιδράσεις από κόμματα και την κυβέρνηση συνασπισμού.

Το σχέδιο, το οποίο η Κραμπ-Κάρενμπαουερ θέλει να παρουσιάσει στους συμμάχους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ μεθαύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, υποστηρίχθηκε αμέσως από τα συντηρητικά κόμματα.

Επισημαίνοντας πως η Γερμανία συχνά επικρίνεται ότι αρνείται να αναμιχθεί σε διεθνείς κρίσεις, ο επικεφαλής του συντηρητικού σχηματισμού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο κοινοβούλιο δήλωσε πως η πρόταση αντιπροσωπεύει ένα θαρραλέο βήμα για τη χώρα.

Ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ δήλωσε πως αναμένει την απάντηση της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Η πρόταση προβλέπει τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ρωσίας, σημαντικής συμμάχου του σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ, στη δύναμη αυτή, κεντρικοί στόχοι της οποίας θα είναι η συνέχιση της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και η ανοικοδόμηση ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των προσφύγων.

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η επίλυση της σύγκρουσης «έγκειται στη δημιουργία μιας διεθνώς ελεγχόμενης ασφαλούς ζώνης, με συμμετοχή της Τουρκίας και της Ρωσίας, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης εκεί».

Η ίδια δήλωσε πως το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχουν γερμανικά στρατεύματα, εφόσον η ζώνη αυτή εγκαθιδρυθεί αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το DPA.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μέλος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε πως η πρόταση χρειάζεται να συζητηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα του δεν θα είναι εξαρχής αντίθετο.

Ο εκπρόσωπος του SPD για αμυντικά ζητήματα Φριτς Φέλγκεντροϊ επισήμανε πως η πρόταση της Κραμπ-Κάρενμπαουερ δεν είχε συζητηθεί εκ των προτέρων με το SPD, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, και αιφνιδίασε τον ίδιο.

«Έχω πολλές ερωτήσεις για το θέμα αυτό. Είναι προφανές πως είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Φέλγκεντροϊ στον δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact