ΚΟΣΜΟΣ

Τι «τρέχει» με τον Φιντέλ Κάστρο;

Τεράστια σύγχυση έχει προκληθεί στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης από την είδηση που μετέδωσαν αμερικανικά δίκτυα, στην οποία αναφέρεται ότι απεβίωσε ο μακροβιότερος ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Η είδηση μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται η πηγή από την Αβάνα.

Μία από τις εφημερίδες που έσπευσαν αρχικά να μεταδώσουν την είδηση ήταν η ισπανόφωνη κουβανική εφημερίδα με έδρα τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Μαιάμι, El Diario Las America.

Η εφημερίδα επανήλθε λίγη ώρα αργότερα, με νέα της ανάρτηση η οποία τιτλοφορείται «Ένταση και σύγχυση για τις φήμες θανάτου του Φιντέλ Κάστρο».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι όλα ξεκίνησαν σε ένα συνέδριο που συνεκλήθη την Πέμπτη στην Αβάνα με τη σύγχυση για τον Κουβανό πρώην ηγέτη να επικρατεί μεταξύ των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Οπως αναφέρει η ισπανόφωνη εφημερίδα εξόριστων της Κούβας, οι φήμες φούντωσαν όταν το Κέντρο Τύπου ανακοίνωσε την Πέμπτη πως συγκαλεί το συνέδριο ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αβάνα.

Η Diario Las America επικοινώνησε με το Κέντρο Τύπου, το οποίο επιβεβαίωσε ότι συγκάλεσε το συνέδριο, αλλά όχι με σκοπό να ανακοινώσει αυτή τη μακάβρια είδηση, καθώς όπως τονίζουν πρόκειται για φήμη.

Πάντως, η εφημερίδα τονίζει ότι αν και το Κέντρο Τύπου στην Αβάνα διαψεύδει την είδηση, ωστόσο το περιβάλλον του Φιντέλ Κάστρο τηρεί σιγήν ιχθυος.

Μια άλλη εφημερίδα Κουβανών εξορίστων στις ΗΠΑ, El Diario del Cuba, ανέφερε ότι οι φήμες περί θανάτου του 88χρονου πρώην ηγέτη της Κούβας αναζοπυρώνονται, γιατί έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην περιοχή γύρω από το νεκροταφείο της Σάντα Ιφιγένεια, όπου είναι και ο τόπος που θα θαφτεί η Κάστρο όταν πεθάνει.

Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που ο Φιντέλ Κάστρο έκανε δημόσιαν εμφάνιση ήταν πριν από έναν χρόνο, 366 ημέρες για την ακρίβεια, όταν μετέβαινε σε μία γκαλερί στην Αβάνα.

Αναλυτές επισημαίνουν πως από το 2006, οπότε και ο Κάστρο αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή και να δώσει τη θέση του στον αδελφό του Ραούλ, οι φήμες περί θανάτου του εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαψεύδεται η πληροφορία για τον θάνατο του μακροβιότερου ηγέτη της Κούβας
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa αναμεταδίδει πληροφορία που προέρχεται από ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με την οποία η μακρά απουσία από τη δημόσια σκηνή σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη της κουβανικής κυβέρνησης, με παρουσία και ξένων δημοσιογράφων, πυροδοτεί φήμες για πιθανό θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Νωρίτερα και η ιταλική Corriere della Sera μετέδωσε την είδηση την οποία όμως και ανασκεύασε λίγο αργότερα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact