ΕΛΛΑΔΑ

To Al Jazeera συνομιλεί με έναν Αφγανό μετανάστη στην Ελλάδα: Πεθαίνω κάθε μέρα -Καλύτερα να με είχαν σκοτώσει οι Ταλιμπάν

Ενα εκτενέστατο ρεπορτάζ για τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, αλλά και την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες αφιερώνει το Al Jazeera.

Το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο επισημαίνει ότι η χώρα μας εξ αιτίας της θέσης της μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, σε συνδυασμό με το γεγονός πως μπορούν να την προσεγγίσουν και διά θαλάσσης, έχει γίνει για περισσότερο από μια δεκαετία πόλος έλξης, ως χώρα μετάβασης προς τη Βόρεια Ευρώπη, πολλών μεταναστών που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων.

Ωστόσο, το Al Jazeera επικρίνει τις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις σχετικά με τους Σύρους και τους Αφγανούς που ζητούσαν άσυλο, παραθέτοντας και μια σειρά εκθέσεων της Διεθνούς Αμνηστίας. Πάντως, το δίκτυο βλέπει μια αχτίδα φωτός από την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας και την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απεσταλμένη του δικτύου στην Ελλάδα, Preethi Nallu διατείνεται ανοιχτά υπέρ του πρωθυπουργού Αλεξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτηρίζει «άθεο» και τονίζει πως «δεν είναι ένας παραδοσιακός Ελληνας πρωθυπουργός». Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τη διαγραφή του χρέους, προεκλογικά υποσχέθηκε και την προστασία των μεταναστών, αντί να τους συλλαμβάνει και να τους απελαύνει, «κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προτεραιότητες στις Βρυξέλλες».

Η Nallu αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει την απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών από τα κέντρα κράτησης, όπου ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης όριζε την 18μηνη «φιλοξενία» τους. Οπως αναφέρει, αυτές οι νέες πολιτικές θα γίνουν δεκτές με ανακούφιση από πρόσφυγες, όπως τον Haji Zainab Miadid Sahib Khan. Εναν 45χρονο Αφγανό από την επαρχία Λογάρ. Ο Khan κρατείται στο Φυλάκιο του Έβρου και όπως γράφει η δημοσιογράφος του Al Jazeera, «όπως πολλοί άλλοι από τη Λογάρ αναγκάστηκαν να εκπατριστούν λόγω των μαχών μεταξύ των Ταλιμπάν και του Αφγανικού στρατού».

Ο Khan πριν φύγει από την πατρίδα του είχε ως καθήκον «να επιβλέπει τις προμήθειες τροφίμων για μια τοπική αφγανική μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία όμως ήταν στενά συνδεδεμένη με μια αμερικανική επίσης μη κυβερνητική οργάνωση». Ο Khan έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από μαχητές επειδή θεωρήθηκε πως διατηρούσε λόγω της θέσης του στενούς δεσμούς με τους Αμερικνανούς. Μάλιστα, τον απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τον ίδιο και την οικογένειά του. «Η ζωή έγινε αφόρητη» εξομολογείται ο Khan στη δημοσιογράφο του Al Jazeera και προσθέτει: «Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την οικογένειά μου και να φύγω».

Το ταξίδι του, γράφει η Nallu, ήταν μακρύ και ο ίδιος αντιμετώπισε πολλές φορές το δόλο των ανθρώπων, αναγκαζόμενος να καταβάλει τεράστια ποσά σε διακινητές που έχουν οργανώσει ένα μαφιόζικο δίκτυο όπου σε διάφορα σημεία-περάσματα έχουν ανθρώπους τους που ζητούν «εισιτήριο» για να περάσεις πιο πέρα.

Τον Khan τον περίμενε στην Ελλάδα ένα «σκληρό καλωσόρισμα»

Ο 45χρονος ταξίδεψε μέσω Ιράν για να περάσει στην Τουρκία και να φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Μάιο του 2012. Δεν πρόλαβε, όμως, να πάει πολύ μακριά, αφού η συνοριακή αστυνομία τον συνέλαβε ενόσω εκείνος διέσχιζε το ποτάμι του Έβρου. Οπως γράφει η Nallu ήταν ένα «σκληρό καλωσόρισμα» για κάποιον που πέρασε μήνες προσπαθώντας να βρει καταφύγιο.

Δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του, ο Khan παραμένει υπό κράτηση στο Φυλάκιο Εβρου και όπως γράφει η απεσταλμένη του Al Jazeera στην Ελλάδα, κρατείται μαζί με 70 ακόμη άτομα σε ένα κελί 60 τ.μ. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι τον έχουν βάλει μαζί με πολλούς ακόμα παράτυπους μετανάστες που είναι άρρωστοι με μολυσματικές ασθένειες όπως διάφορες μορφές επιθετικής ηπατίτιδας.

Στα μάτια του Khan είναι ζωγραφισμένες η κούραση και η απελπισία

Στα μάτια του Khan, γράφει η Nallu, βλέπει κανείς την «κούραση, τη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του απελπισία». «Ο Khan είναι απαρηγόρητος» και δηλώνει στο Al Jazeera: «Πεθαίνω κάθε μέρα. Ισως θα ήταν καλύτερα να με είχαν σκοτώσει οι Ταλιμπάν. Παρά το γεγονός πως έχω ισχυρό επιχείρημα (για να μου δώσουν άσυλο), εξακολουθούν να μου λένε να περιμένω άλλους έξι μήνες. Δεν θα επιβιώσω. Δεν με βλέπουν ως άνθρωπο».

Οπως γράφει η Nallu στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο, περισσότεροι από 25 συγκρατούμενοι του Khan είναι κι αυτοί έγκλειστοι για πάνω από 18 μήνες, το χρονικό όριο που ορίζει ο νόμος και τουλάχιστον δύο από αυτούς έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να αυτοκτονήσουν, με τις ελληνικές αρχές να τους έχουν χορηγήσει ψυχοφάρμακα.

Πεθαίνω κάθε μέρα. Καλύτερα να με είχαν σκοτώσει οι Ταλιμπάν. Δεν θα επιβιώσω στην Ελλάδα

Ο Khan καταγγέλλει πως υποφέρει από πόνους που του προκαλούν πέτρες στα νεφρά, ωστόσο το κέντρο κράτησης δεν θεωρεί την περίπτωση του ως επείγον ιατρικό περιστατικό κι έτσι, δεν έχει λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Η Nallu καταγγέλλει πως έπειτα από αυτό το ρεπορτάζ, το Al Jazeera ζήτησε το σχόλιο των Αρχών του κέντρου κράτησης στο Φυλάκιο, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση και γράφει πως οι φτωχές συνθήκες υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης στα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα έχουν πολλές φορές προκαλέσει την καταδίκη της Ελλάδας από τη Διεθνή Αμνηστία αλλά και πλήθος άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την αναγκαιότητα για γρήγορη εξέταση και κίνηση των διαδικασιών του ασύλου για τους υπό κράτηση ανθρώπους, όπως και την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων υποδοχής για τους ζητούντες άσυλο και τα ασυνόδευτα παιδιά» δηλώνει η Καίτη Κεχαγιόγλου από το γραφείο στην Ελλάδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, η δημοσιογράφος του Al Jazeera υπενθυμίζει πως η Διεθνής Οργάνωση για τη Μετανάστευση (IOM) υποστηρίζει πως για την απελευθέρωση των κρατούντων μεταναστών, κάτι που θεωρεί απαραίτητο να γίνει, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να κανονίσει την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών και κυρίως των θυμάτων trafficking είτε πίσω στις χώρες τους είτε σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ωστόσο, γράφει η Nallu, κάτι τέτοιο απαιτεί κι άλλα κονδύλια από την Ευρώπη…

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact