ΚΟΣΜΟΣ

Το άρμα που κερδίζει τις εντυπώσεις στο φετινό Καρναβάλι του Βιαρέτζο

Το μήνυμα ευαισθητοποίησης που θέλει να περάσει στον κόσμο

Ένα από τα γνωστότερα καρναβάλια της Ιταλίας είναι αυτό στο Βιαρέτζο, το οποίο ξεχωρίζει όχι μόνον για την καλλιτεχνική τελειότητα των αρμάτων που παρουσιάζονται, αλλά και για τα επίκαιρα μηνύματά τους, με φόντο πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα και προβλήματα.

Το Βιαρέτζο βρίσκεται στην Τοσκάνη, κοντά στην Καράρα, στον τόπο που φημίζεται για τα λατομεία μαρμάρου και τη μεγάλη παράδοση στην παραγωγή μαρμαρογλύφων και γλυπτών.

Και φέτος μία πλειάδα από θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Ιταλίας, όπως ο παιδικός εκφοβισμός (μπούλινγκ), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μετανάστευση και αρκετή δόση πολιτικού σχολιασμού, αναπαριστώνται με ευφάνταστο και αρκετά δηκτικό τρόπο.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως έχει προκαλέσει το άρμα Alta Marea του Ρομπέρτο Βανούτσι, που έχει ως θέμα του τη θαλάσσια ρύπανση και αναπαριστά μία τεράστια φάλαινα 20 μέτρων, που πνίγεται από ένα συμπαγές κύμα από πλαστικές σακούλες. Ο τίτλος του άρματος είναι ένα ευφυές λογοπαίγνιο, ανάμεσα στις έννοιες «ανοικτή θάλασσα» και «ψηλή παλίρροια», που υπογραμμίζει πόσο πολύ τα πλαστικά απορρίμματα έχουν μετατρέψει τους ωκεανούς και τις θάλασσες σε «σκουπιδοτενεκέ της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βανούτσι είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες στο Καρναβάλι του Βιαρέτζο: κατασκευάζει γιγάντια άρματα από παπιέ-μασέ από το 1999 και ήδη έχει κερδίσει δύο φορές στον διαγωνισμό: η πρώτη το 2003 με το άρμα «Ο έξυπνος εγκέφαλος» και το 2010 με το «Μία μοναδική μητέρα, η Γη μας», που είχε ως κύριους χαρακτήρες έναν λευκό κι έναν μαύρο κύκνο, που το ιδεώδες αγκάλιασμά τους αποτελούσε ένα ηχηρό σχόλιο κατά του ρατσισμού.

«Αφότου παρουσίασα το προσχέδιο του άρματος, το θέμα έχει γίνει ακόμη πιο ανησυχητικά επίκαιρο, είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας. Πάντοτε άκουγα να μιλούν για το ‘νησί από πλαστικά’ αλλά αφότου έδειξαν την ύπαρξή του, σε όλη τη σκληρότητα της εικόνας του, έμεινα κατάπληκτος. Και μου ήλθε στο μυαλό η σύνθεση αυτή», τόνισε ο Βανούτσι, εξηγώντας πώς δημιουργήθηκε αυτή η σπαρακτική κραυγή της φάλαινας «ενός από τα μεγαλύτερα θηλαστικά, που όμως είναι ταυτόχρονα και το πιο ευάλωτο».

Αλλά, και η Greenpeace Italia έσπευσε να ενώσει τις δυνάμεις της στην παρουσίαση του άρματος του Βανούτσι, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία «Καθαρίζοντας με μάσκες», που αφορά την εθελοντική δράση για τον καθαρισμό της ακτογραμμής της Βερζίλια. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου από την Πλατεία Μπελβεντέρε ντελε Μάσκερε και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου του Βιαρέτζο, του Ιδρύματος του Καρναβαλιού και υπό τον ίδιο τον Βανούτσι.

Nel famoso #Carnevale di #Viareggio compare anche un carro per l’#ambiente: è la balena di #RobertoVannucci, che grida perché intrappolata tra i #rifiuti.

Un appello per sensibilizzare sull’#inquinamento dei mari dalla #plastica.

???? Nadia Cupisti pic.twitter.com/KBdl4QbMeO

— Marevivo Onlus (@MarevivoOnlus) 18 Φεβρουαρίου 2019

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact