ΚΟΣΜΟΣ

Το αυτονομιστικό κόμμα που άλλαξε τις ισορροπίες στις εκλογές στον Καναδά

Στέρησε από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Τριάντα δύο έδρες, από δέκα που είχε έως τώρα, κέρδισε στο Κοινοβούλιο του Καναδά το κόμμα Μπλοκ του Κεμπέκ, το κόμμα που ουσιαστικά άλλαξε τις ισορροπίες στις εκλογές στη χώρα και στέρησε από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το αυτονομιστικό  Μπλοκ του Κεμπέκ, που ανανεώθηκε υπό τον νέο του επικεφαλής Ιβ-Φρανσουά Μπλανσέ, άμβλυνε τη στάση του απέναντι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της επαρχίας και είδε το ποσοστό του να εκτινάσσεται.

Η γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ διαθέτει συνολικά 78 έδρες στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Έχουμε φτάσει μακριά, αλλά θα πάμε ακόμη πιο μακριά» δήλωσε ο Μπλανσέ στους εκστασιασμένους υποστηρικτές του σήμερα τα ξημερώματα.

Το κυβερνών κόμμα των Φιλελεύθερων επιθυμούσε να αυξήσει κατά 10 τις έδρες του στο Κεμπέκ και από τις 40 να φτάσει τις 50, όμως η αναβίωση του Μπλοκ σημαίνει ότι έχασε επτά. Συνολικά στο κόμμα του Τριντό υπολείπονται 14 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κόμμα του Μπλανσέ δεν πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο νέο κοινοβούλιο, καθώς οι Φιλελεύθεροι είναι πιο πιθανό να συμμαχήσουν με το αριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό όσων στηρίζουν την ανεξαρτησία του Κεμπέκ έχει μειωθεί σε σχέση με το 1995, όταν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας από τον Καναδά απορρίφθηκε για πολύ λίγο.

Ο Μπλανσέ έχει περιορίσει τη ρητορική του κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ και το εμφανίζει ως υπέρμαχο των συμφερόντων της γαλλόφωνης επαρχίας και της γαλλικής γλώσσας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στην Οτάβα.

«Η ισχύς του Μπλανσέ είναι ότι παρουσιάζει μια εικόνα που δεν είναι τόσο σκληροπυρηνική όσο αυτή των προηγούμενων ηγετών (του κόμματος). Αυτό του επιτρέπει να κερδίζει από μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος», σχολιάζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Πιερ Μαρτέν.

Ο 54χρονος Μπλανσέ, πρώην υπουργός της επαρχίας και προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι το Μπλοκ επιθυμεί το κοινοβούλιο να λειτουργήσει και προς αυτή την κατεύθυνση θα στηρίξει οποιαδήποτε προτεινόμενη νομοθεσία που είναι καλή για το Κεμπέκ.

«Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες του Κεμπέκ και του Καναδά εξέλεξαν μια κυβέρνηση μειοψηφίας με στόχο να επιστρέψουν στις κάλπες σε 18 μήνες» εξήγησε.

Ο Μπλανσέ, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο, σημείωσε σήμερα ότι το Κεμπέκ ίσως κάποια μέρα «να αποκτήσει όλα τα στοιχεία της κυριαρχίας», αν και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα συμβεί στη διάρκεια αυτού του κοινοβουλίου. «Δουλειά μας είναι να κάνουμε την ομοσπονδία του Καναδά να δουλέψει. Δουλειά μας είναι επίσης να μην προκαλούμε προβλήματα» πρόσθεσε.

Κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του φώναξαν: «Θέλουμε χώρα» με τον Μπλανσέ να απαντά: «Κι εγώ επίσης, αλλά αυτή τη φορά η εντολή που λάβαμε δεν αφορά την επίτευξη της κυριαρχίας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact