ΚΟΣΜΟΣ

Το Αζερμπαϊτζάν δεν αρνείται συμμετοχή σε πόλεμο της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haqqin.az, η οποία ελέγχεται από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, αποτελώντας ένα είδος ανεπίσημου φερέφωνου για την πολιτική της ηγεσίας του, δημοσίευσε ένα ακόμη «προγραμματικό» άρθρο, θίγοντας τη συμμετοχή του Μπακού σε πιθανή επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, γράφει η ιστοσελίδα της Αρμενίας news.am.

«Ανησυχεί η Ελλάδα;»

Οπως σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου «Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συγκεντρώνουν στρατεύματα κοντά στα ιρανικά σύνορα. Ανησυχεί η Ελλάδα;», οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «Αδελφική Πυγμή» που διεξήγαγαν οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στο Μπακού και στις περιοχές που συνορεύουν με το Ιράν, στην Κασπία Θάλασσα, προκάλεσαν ανησυχία όχι μόνο στο Ιράν και την Αρμενία, αλλά και στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη σημασία σ’ αυτές τις ασκήσεις και εκτίμησαν ότι στόχος τους είναι να προετοιμάσουν τον τουρκο-αζερμπαϊτζανικό στρατό για πόλεμο με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σενάριο των ασκήσεων, οι συμμαχικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων, ασκήθηκαν για απόβαση σε νησιά υπό τον έλεγχο του εχθρού. Τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει μόνο 2-3 νησιά στην Κασπία Θάλασσα και ως εκ τούτου σκοπός της άσκησης είναι ουσιαστικά η προετοιμασία για την από κοινού με τον τουρκικό στρατό κατάληψη νησιών στο Αιγαίο.

Στις ασκήσεις «Αδελφική Πυγμή», μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας προσομοίωσαν επίσης προσπέλαση υδάτινου φράγματος.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι στρατιωτικοί κατασκεύασαν πλωτή γέφυρα και μετέφεραν μέσω αυτής βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι υποψίες της Αθήνας

Ουσιαστικά, το σενάριο προσπέλασης υδάτινου φράγματος αφορούσε στο Ιράν, διότι πριν λίγο καιρό η Τεχεράνη πραγματοποίησε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα, ο ιρανικός στρατός έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή μιας πλωτής γέφυρας και στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού κατά μήκος του ποταμού Αράζ. Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη απειλή για το Αζερμπαϊτζάν και η απάντηση ακολούθησε σύντομα.

Οι ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν αρχικά ελιγμούς στα σύνορα με το Ιράν και στη συνέχεια οργανώθηκαν ασκήσεις μεγάλης κλίμακας από τουρκικές και αζερικές στρατιωτικές μονάδες στις περιοχές Αστάρα, Τζαμπραγίλ και Ιμισλί, καθώς και στην ακτή του Μπακού.

Η διοίκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που ήρθε για να δει την πρόοδο των προετοιμασιών, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα ενωθεί με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν απέναντι σε οποιαδήποτε εναντίον του απειλή.

Στην Αθήνα όμως υποψιάζονται ότι αυτό το επεισόδιο ασκήσεων στρέφεται ουσιαστικά εναντίον τους.

Τα ελληνικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η κατασκευή μιας πλωτής γέφυρας πάνω από ένα υδάτινο φράγμα θα μπορούσε να αποτελεί προετοιμασία για τη διάσχιση του ποταμού Εβρου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στρέφονται κατά της Ελλάδας

Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν τη Διακήρυξη της Σούσα για την Ενωση που υπογράφηκε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, καθώς και το γεγονός ότι η Αγκυρα δίνει μεγάλη προσοχή στην αύξηση της ικανότητας του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και ως εκ τούτου οι τρέχουσες κοινές ασκήσεις σαφώς δεν θα είναι οι τελευταίες.

Στην Ελλάδα υποθέτουν ότι εναντίον της στρέφονταν και οι ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκαν επί δύο εβδομάδες πέρυσι στην Τουρκία, επειδή επεξεργάζονταν σενάρια για απόβαση σε νησιά, διείσδυση πίσω από τις εχθρικές γραμμές και καταστροφή της επιμελητείας τους.

Τα ελληνικά ΜΜΕ προχώρησαν ακόμη παραπέρα και ανέφεραν ότι σ’ ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα πολεμούσε και εναντίον των Ελλήνων.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να καταστρέψει τις τουρκικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις με πυραυλικά πλήγματα, τότε αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν θα συνδράμουν την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνουν οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο λόγος είναι ότι η Αθήνα συγκεντρώνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου και πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις για πόρους υδρογονανθράκων στη ζώνη τουρκικών οικονομικών συμφερόντων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Δεν διαψεύδει

Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι «οι Τούρκοι μπορεί να έρθουν ξαφνικά τη νύχτα», αναφέρει το αζέρικο άρθρο.

Ετσι, το Μπακού, σχολιάζει η αρμένικη ιστοσελίδα, δεν διαψεύδει την πιθανή συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στην επίθεση κατά της Ελλάδας.

Προφανώς, η αλληλεγγύη Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χίτλερ, θέτει ως στόχο την κατάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερου «ζωτικού χώρου». Αυτό είναι πολύ λυπηρό, πρώτα απ’ όλα για όσους διψούν γι’ αυτόν ακριβώς τον «χώρο».

Πηγή: haqqin.az, news.am, echedoros-a.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact