ΕΛΛΑΔΑ

To BBC στην Αθήνα -Ρωτάει τους συνταξιούχους: Πώς είναι να ζεις με την απειλή της χρεοκοπίας [εικόνες]

«Καθισμένος στα σκαλιά της γειτονιάς του το σούρουπο, ο 68χρονος Τεντ Παντελίδης δεν μοιάζει και πολύ αγχωμένος. Οταν όμως, τον ρωτάς τις σωστές ερωτήσεις, τότε το επίπεδο της ανησυχίας γίνεται κάτι παραπάνω από εμφανές».

Αυτό σχολιάζει η δημοσιογράφος Τζάσμιν Κόλμαν στο οδοιπορικό της για το βρετανικό δίκτυο BBC στην Αθήνα υπό τον τίτλο: Ελληνική κρίση χρέους: Πώς είναι να ζεις υπό την απειλή της χρεοκοπίας;

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι -κάθε πρωί, κάθε βράδυ, κάθε μέρα- ακούγοντας τις ειδήσεις» σχολιάζει στην κάμερα του βρετανικού δικτύου ο κ. Παντελίδης ο οποίος προσθέτει: «Εχω ένα κακό προαίσθημα ότι δεν θα έχουμε αίσιο τέλος».

Η δημοσιογράφος του BBC σχολιάζει πως δεν είναι μόνο τα ελληνικά μίντια που κατακλύζονται από πηχυαίους τίτλους με τις ημερομηνίες -σταθμούς της Ελλάδας και τις προθεσμίες μέσα στις οποίες πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, «είναι και οι συνταξιούχοι, όπως ο Τεντ, θορυβήθηκαν αυτόν τον μήνα όταν ανακάλυψαν ότι καθυστέρησε η καταβολή της σύνταξής τους».

«Είναι τόσο σκληρό. Δεν μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον» αναφέρει ο 68χρονος συνταξιούχος στην κάμερα του BBC και προσθέτει: «Ο κόσμος είναι φοβισμένος -όλοι περιμένουν να δουν τι θα συμβεί».

Η καθημερινότητα των Ελλήνων είναι γεμάτη αβεβαιότητα

Η Κόλμαν πληροφορεί τους Βρετανούς αναγνώστες πως συνάντησε τον Τεντ Παντελίδη στα Πετράλωνα, «μια κατοικημένη περιοχή στους πρόποδες του αρχαίου λόφου του Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας».

«Μια κοντινή πλατεία είναι αρκετά απασχολημένη, με καφέ που έχουν πελάτες στα πεζοδρόμια, των οποίων οι συζητήσεις τους συχνά περιστρέφονται γύρω από την οικονομία. Το να ζεις με την αβεβαιότητα είναι καθημερινότητα (για τους Ελληνες)» σχολιάζει η δημοσιογράφος του BBC.

«Ο κόσμος είναι ήδη τόσο αγχωμένος, που δεν πάει άλλο» δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο ιδιοκτήτης ενός από τα καφέ της πλατείας.

Και όπως σχολιάζει η Κολμαν, «μια νέα graphic designer που τη συνάντησα καθώς έβγαζε βόλτα τον σκύλο της, λέει ότι αποφεύγει να βλέπει τηλεόραση επειδή την κάνει να νιώθει νευρική. “Και κάθε φορά που το κάνει, είναι πάντα η ίδια κακή εμπειρία” λέει».

Οι Ελληνες ζουν με τις προθεσμίες

«Ο κόσμος στην Ελλάδα έχουν εξαιρετική επίγνωση για τις αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν» αναφέρει στο BBC ο Τζέρομ Ρους, Ολλανδός πολιτικός αναλυτής, οικονομολόγος και ακτιβιστής. «Ζουν με τις προθεσμίες» τονίζει και σχολιάζει: «Ομως είναι ίδια παλιά ιστορία: Η χρεοκοπία “συμβαίνει αύριο” εδώ και πέντε χρόνια, αλλά τώρα είναι η στιγμή που όντως μπορεί να συμβεί αύριο».

Ο καθηγητής και πρόεδρος επί τιμή της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Γεώργιος Χριστοδούλου αναφέρει στην Κολμαν πως «πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν από χρόνιο στρες, αποτέλεσμα της κρίσης» και πως «η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή τα τελευταία χρόνια είναι μαι ευρύτερη έννοια της θλίψης μεταξύ του πληθυσμού της χώρας».

«Ο κόσμος έχασε πλέον την υπομονή του. Είναι υπό την επιρροή χρόνιου στρες το οποίο ενισχύεται από τα μίντια και ανησυχεί για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου.

Οι Ελληνες ζουν αγκαλιά με το στρες

Ο επιφανής καθηγητής ψυχιατρικής τονίζει ότι «αυτό έχει κάνει τον κόσμο πιο ευάλωτο, επιθυμώντας να απαλλαχτεί από το στρες με οποιοδήποτε κόστος». «Αυτό είναι δυνητικά ένα πολύ επικίνδυνο σταυροδρόμι. Οσο πιο σύντομα αυτή η κατάσταση αποκρυσταλλωθεί, τόσο το καλύτερο» σχολιάζει.

Η οικονομική απελπισία ενισχύει τα ακραία πολιτικά κόμματα

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δήμητρης Σωτηρόπουλος προειδοποιεί για «οικονομική απελπισία» των Ελλήνων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση της στήριξης των ακραίων κομμάτων στην Ελλάδα.

Η Κολμαν μας επιστρέφει μέσω της αφήγησής της και πάλι πίσω στα Πετράλωνα, όπου συνομίλησε με την 40χρονη Δήμητρα Αποστολοπούλου την ώρα που εκείνη αγόραζε ψωμί με τα παιδιά της να την περιμένουν στο αυτοκίνητο.

«Είμαι πολύ ανήσυχη εξ αιτίας της οικονομικής κατάστασης. Αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε;» αναρωτιέται.

«Πολλοί εδώ (στην Ελλάδα) φαίνονται πως κάνουν το καλύτερο που μπορούν -να κάτσουν στο ηλιοβασίλεμα και να περιμένουν» γράφει η Τζάσμιν Κόλμαν και κλείνει το ρεπορτάζ της στην Αθήνα για το βρετανικό δίκτυο BBC.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact