ΕΛΛΑΔΑ

Το χαβά τους: Πάλι θέμα Καστελόριζου θέτει η Τουρκία

Εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το Oruc Reis

Νέο χάρτη με την περιοχή δραστηριότητας του Oruc Reis έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, συνεχίζοντας την προκλητική προπαγάνδα του.

Στον χάρτη που παρουσίασε ο αξιωματούχος του υπουργείου Κ. Ερσιγιές και έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εμφανίζεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου δείχνουν πως το ωκεανογραφικό πλοίο κινείται εντός τουρκικής ΑΟΖ, ενώ το πλοίο βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στον χάρτη εμφανίζουν ωστόσο το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis ως περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας για έρευνες (με κόκκινο χρώμα), ενώ με γκρι χρώμα δείχνουν την θαλάσσια περιοχή νότια και πλησίον της ανατολικής Κρήτης και κατά μήκους των Δωδεκανήσων από την Κάρπαθο ως την Ρόδο και το Καστελόριζο, ως περιοχή με «νέες άδειες» για τουρκικές έρευνες.

Μάλιστα, ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο Ερσιγιές, καθώς επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως «οι μινιμαλιστικές απαιτήσεις της δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».

«Το Oruc Reis βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα κάνει πολύ φασαρία για τις δραστηριότητές μας», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα μπλοκάρει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή εξαιτίας ενός «μικρού νησιού» όπως χαρακτήρισε το Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού (Καστελόριζο) και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μινιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό. Η Ελλάδα δημιουργεί εντάσεις με τις απαιτήσεις της και όχι η Τουρκία» είπε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact