ΚΟΣΜΟΣ

Το CNBC «διαβάζει» τους πολιτικούς αρχηγούς -Μια άλλη ανάλυση του προφίλ τους

Τα αποτελέσματα της Ελλάδας από το 2010 και μετά είναι: τρία Μνημόνια, ένα δημοψήφισμα, έξι πρωθυπουργοί και τέσσερις εκλογικές μάχες.

Το CNBC πήρε κάθε πολιτικό αρχηγό ξεχωριστά και προσπάθησε να εξηγήσει ποιος είναι, πού κινείται στο πολιτικό φάσμα και πού τα πήγε άσχημα.

Η ανάλυση που κάνει, ορισμένες φορές, ξεφεύγει από την πεπατημένη και δίνει κάποιες άλλες, πιο γλαφυρές, νότες του προφίλ τους.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολιτική τοποθέτηση: Ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός και κινείται προς την κεντροαριστερά.

Ποσοστό από τα γκάλοπ: 26,5%

Ποιος είναι: Στις 25 Ιανουαρίου εξελέγη πρωθυπουργός με την υπόσχεση να τερματίσει τη λιτότητα. Ο 41χρονος πολιτικός ήταν ταυτόσημος με το θυμό του κόσμου έναντι του παλαιού πολιτικού συστήματος και της διαφθοράς που είχε υποσχεθεί να πολεμήσει.

Οι παγίδες του: Το δημοψήφισμα ήταν μια κρίσιμη στιγμή. Παρά το «Όχι» που έλαβε από τον ελληνικό λαό, τρεις ημέρες μετά επέστρεψε με ένα Μνημόνιο που είχε χειρότερους όρους από αυτούς που είχαν αρνηθεί οι Έλληνες.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Πολιτική τοποθέτηση: Κεντροδεξιός

Ποσοστό από τα γκάλοπ: 26%

Ποιος είναι: Πρώην υπουργός ΄Αμυνας και Πρόεδρος της Βουλής. Ανέλαβε τη ΝΔ ως μεταβατικός πρόεδρος, όταν ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Καίτοι κριτικάρει τον Τσίπρα, επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του.

Οι παγίδες του: Είναι της παλαιάς πολιτικής φρουράς. Εντάχθηκε στη ΝΔ το 1974 και είναι μέλος του κοινοβουλίου από το 1989. Ανήκει στη γενιά των πολιτικών που το ελληνικό κοινό έχει απογοητευτεί περισσότερο.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

 

Πολιτική τοποθέτηση: Σοσιαλίστρια, κεντροδεξιά

Ποσοστό από τα γκάλοπ: 6,5%

Ποιος είναι: Πήρε τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα έκανε προεκλογική σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ

Οι παγίδες του: Είναι η κόρη ενός εκ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ και ανήκει στην παλιά πολιτική ελίτ. Το κόμμα της, κάποτε ισχυρό, έχει χάσει τη δυναμική του μετά τα δύο πρώτα Μνημόνια. Στις προηγούμενες εκλογές έλαβε μόλις 4,7%.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Πολιτική τοποθέτηση: Ριζοσπαστική Αριστερά, κατά του ευρώ

Ποσοστό από τα γκάλοπ: 3,5%

Ποιος είναι: Πρώην υπουργός Ενέργειας που είναι ταυτισμένος με το… Νομισματοκοπείο. Πρόσφατα το χρησιμοποίησε για τις ανάγκες ενός προεκλογικού σποτ. Έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Ζωή Κωνσταντοπουλου και άλλους και κάνει λόγο για εθνικό νόμισμα.

Οι παγίδες του: Είναι υπέρ του Grexit χωρίς να δίνει σημασία στις επιπτώσεις που θα έχει αυτό. Επίσης, πάγωσε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που περιέχονται στο Μνημόνιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Πολιτική τοποθέτηση: Κομμουνιστής

Ποσοστό από τα γκάλοπ: 6%

Ποιος είναι: Εξελέγη γενικός γραμματέας του ΚΚΕ το 2013. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος της ΚΝΕ και σιγά σιγά ανήλθε μέσα στο κόμμα.

Οι παγίδες του: Παραδοσιακά είναι εναντίον των συνεργασιών με άλλα κόμματα. Δεν συμβιβάζεται και είναι εναντίον των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Πολιτική τοποθέτηση: Δεξιός, εθνικο-συντηρητικός.

Ποσοστό από τα γκάλοπ: 2%

Ποιος είναι: Πρώην εταίρος του Τσίπρα. Και σε αυτές τις εκλογές χρησιμοποίησε τον μικρό «Αλέξη» σε ένα διαφημιστικό σποτ του κόμματός του. Προσπαθεί να εμφανίζει τον εαυτό του ως μια ισορροπητική δύναμη στη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι παγίδες του: Συχνά πυκνά κάνει ρατσιστικά σχόλια εναντίον ανθρώπων που έχουν άλλη θρησκεία και λέει πως η Ελλάδα κυβερνάται από τους Γερμανούς νεοναζί.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ

O Νίκος Μιχαλολιάκος της φασιστικής Χρυσής Αυγής που εμφανίζει ποσοστό 6,5%, δεν πήρε μέρος στο ντιμπέιτ καθώς δεν έγινε δεκτός από τους άλλους αρχηγούς. Αρκετά μέλη του κόμματός του βρίσκονται υπό το φως της Δικαιοσύνης και κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις. Ο Βασίλης Λεβέντης φέρεται να λαμβάνει ένα ποσοστό 3,5%. Είναι ένας καλτ πολιτικός που έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση που είχε έντονα λαϊκιστικά χαρακτηριστικά.
 

*Το άρθρο για άγνωστους λόγους έχει παραλείψει τον Σταύρο Θεοδωράκη. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact