ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το διπλό λάθος της νέας Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων που προκάλεσε την ταλαιπωρία των φορολογουμένων

Ποδαρικό με το… αριστερό έκανε η Κ. Σαββαϊδου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από δύο κινήσεις μέσα στο 24ωρο που πέρασε. Κατ’ αρχήν, αν και η Απόφαση που υπέγραψε η ίδια πριν από λίγες ημέρες για τη δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού προέβλεπε μια απλή διαδικασία για τους τους φορολογούμενους, η ανακοίνωση που συνοδεύει τη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXIS, μεταθέτει το βάρος στους ίδιους τους φορολογούμενους! Το δεύτερο… φάουλ έχει να κάνει με την υπογραφή Απόφασης, η οποία τροποποιώντας σχετική Απόφαση του πρώην Γ.Γ.Δ.Ε., κάνει ακόμα πιο δύσκολα και χρονοβόρα τη διαδικασία επιστροφής φόρου για τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι «τρέχει» για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διαδικασία δήλωσης ακατάσχετου λογαριασμού, η Απόφαση 1182 της 25ης Ιουλίου όριζε ότι μετά από την ηλεκτρονική γνωστοποίηση του λογαριασμού από τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή από τον φορολογούμενο, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών (ΔΗΛΕΔ) σε συνεργασία με τις τράπεζες, ελέγχουν και τελικά “κλειδώνουν” τον λογαριασμό αυτό. Ωστόσο, η ανακοίνωση, που συνοδεύει την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής, “πατάει” πάνω στην πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου- η οποία αναφέρεται γενικώς και αορίστως στην Απόφαση, χωρίς να προσδιορίζεται το εύρος της- και ζητάει από τους ίδιους τους φορολογούμενους να προσκομίζουν το αποδεικτικό γνωστοποίησης στις τράπεζες! Έτσι ενώ μπορεί η τράπεζα του φορολογούμενου να έχει ενταχθεί στο σύστημα, η ΓΓΔΕ «απαγορεύει» την ηλεκτρονική επεξεργασία της γνωστοποίησης του φορολογούμενου έως ότου ενταχθούν- άγνωστο πότε- όλες οι τράπεζες στο νέο σύστημα, δημιουργώντας τις καλλίτερες… προϋποθέσεις για «ουρές» εντός των τραπεζικών καταστημάτων.

Όσον αφορά στη διαδικασία επιστροφής φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις, δεν έχει δοθεί ακόμα πειστική απάντηση για την τροποποίηση της Απόφασης 1287 της 30ης Δεκεμβρίου, η οποία προέβλεπε ότι για τις δηλώσεις που θα υποβάλλονται από 1/1/2014 η επιστροφή θα πρέπει να γίνεται εντός 60 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Η νέα Απόφαση ορίζει αφενός ότι το χρονικό διάστημα αναμονής αυξάνεται στις 90 ημέρες αφετέρου ότι δεν αρκεί η υποβολή δήλωσης αλλά απαιτείται και η υποβολή αιτήματος επιστροφής και μάλιστα εγγράφως, επαναφέροντας έτσι τη γραφειοκρατία στις Δ.Ο.Υ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΚ από τη Naval Group – Δίνει τις Βelharra με Aster 30 B1

ΣΟΚ από τη Naval Group αφού με ανακοίνωσή…

Κωσταράκος για ευρωστρατό: Εφικτή πραγματικότητα ή ηθελημένη αυταπάτη;

Τις πιθανότητες δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού, αναλύει ο στρατηγός,…

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις για το κόμμα Γιαννακόπουλου

Τον τελευταίο καιρό σύντροφοι δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν…

Ο σύμβουλος του Ερντογάν προέβλεψε πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί…

Γιατί είναι σπουδαία η ελληνογαλλική συμφωνία – Οι τρεις λόγοι

«Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά…

Νάρκωνε την σύζυγό του και καλούσε αγνώστους να την βιάζουν

Μία πρωτοφανής υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας…

Salt Bae: Χαμός στη Βρετανία για τo νέο «σφαγείο» του στο Λονδίνο

Διασύρουν τον γνωστό βρωμύλο Τούρκο σεφ οι βρετανοί…
contact