ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το διπλό λάθος της νέας Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων που προκάλεσε την ταλαιπωρία των φορολογουμένων

Ποδαρικό με το… αριστερό έκανε η Κ. Σαββαϊδου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από δύο κινήσεις μέσα στο 24ωρο που πέρασε. Κατ’ αρχήν, αν και η Απόφαση που υπέγραψε η ίδια πριν από λίγες ημέρες για τη δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού προέβλεπε μια απλή διαδικασία για τους τους φορολογούμενους, η ανακοίνωση που συνοδεύει τη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXIS, μεταθέτει το βάρος στους ίδιους τους φορολογούμενους! Το δεύτερο… φάουλ έχει να κάνει με την υπογραφή Απόφασης, η οποία τροποποιώντας σχετική Απόφαση του πρώην Γ.Γ.Δ.Ε., κάνει ακόμα πιο δύσκολα και χρονοβόρα τη διαδικασία επιστροφής φόρου για τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι «τρέχει» για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διαδικασία δήλωσης ακατάσχετου λογαριασμού, η Απόφαση 1182 της 25ης Ιουλίου όριζε ότι μετά από την ηλεκτρονική γνωστοποίηση του λογαριασμού από τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή από τον φορολογούμενο, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών (ΔΗΛΕΔ) σε συνεργασία με τις τράπεζες, ελέγχουν και τελικά “κλειδώνουν” τον λογαριασμό αυτό. Ωστόσο, η ανακοίνωση, που συνοδεύει την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής, “πατάει” πάνω στην πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου- η οποία αναφέρεται γενικώς και αορίστως στην Απόφαση, χωρίς να προσδιορίζεται το εύρος της- και ζητάει από τους ίδιους τους φορολογούμενους να προσκομίζουν το αποδεικτικό γνωστοποίησης στις τράπεζες! Έτσι ενώ μπορεί η τράπεζα του φορολογούμενου να έχει ενταχθεί στο σύστημα, η ΓΓΔΕ «απαγορεύει» την ηλεκτρονική επεξεργασία της γνωστοποίησης του φορολογούμενου έως ότου ενταχθούν- άγνωστο πότε- όλες οι τράπεζες στο νέο σύστημα, δημιουργώντας τις καλλίτερες… προϋποθέσεις για «ουρές» εντός των τραπεζικών καταστημάτων.

Όσον αφορά στη διαδικασία επιστροφής φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις, δεν έχει δοθεί ακόμα πειστική απάντηση για την τροποποίηση της Απόφασης 1287 της 30ης Δεκεμβρίου, η οποία προέβλεπε ότι για τις δηλώσεις που θα υποβάλλονται από 1/1/2014 η επιστροφή θα πρέπει να γίνεται εντός 60 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Η νέα Απόφαση ορίζει αφενός ότι το χρονικό διάστημα αναμονής αυξάνεται στις 90 ημέρες αφετέρου ότι δεν αρκεί η υποβολή δήλωσης αλλά απαιτείται και η υποβολή αιτήματος επιστροφής και μάλιστα εγγράφως, επαναφέροντας έτσι τη γραφειοκρατία στις Δ.Ο.Υ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact