ΚΟΣΜΟΣ

Το ελληνικό «Κεντρί», η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Κρεσέντο παράνομων NAVTEX από την Άγκυρα που ανεβάζει τη «θερμοκρασία» στην περιοχή

Υψηλή την ένταση στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, αλλά και σε αυτήν δυτικά της Κύπρου διατηρεί η Τουρκία. Με εκπεφρασμένη τη βούληση της Άγκυρας να στείλει το «Ορούτς Ρέις» κάπου στη συγκεκριμένη περιοχή, με πολλές αναφορές να κάνουν λόγο ακόμα και για σημείο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα έχει θέσει σε ετοιμότητα όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να ρίξει τους τόνους και με πέντε παράνομες NAVTEX δεσμεύει ισάριθμες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Καστελορίζου για ασκήσεις τόσο του Πολεμικού της Ναυτικού με τη χρήση όπλων όσο και γενικά στρατιωτικές ασκήσεις. Υπάρχει μια ακόμα, μάλιστα, της οποίας μόνο ένα μέρος εμπίπτει σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Οι ημερομηνίες που αναφέρονται στις παράτυπες οδηγίες προς ναυτιλομένους που εξέδωσε η Άγκυρα, ξεκινούν από σήμερα και φτάνουν μέχρι και τις 23 Αυγούστου.

Ίσως, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ναυτικού που μίλησε στην ιστοσελίδα news.gr, να πρόκειται για… προθέρμανση των τουρκικών μονάδων στην περιοχή, μιας και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει πρόσφατα πως το «Ορούτς Ρέις» θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο προς τα τέλη Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι διόλου τυχαίο πως οι ελληνικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο, μέσω δημοσιεύματος στον Τύπο, την ύπαρξη σχεδίου με την κωδική ονομασία «Λερναία Ύδρα», θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα στην… αντίπερα όχθη του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται πως -σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων» το Σάββατο- πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο, υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη δια παν ενδεχόμενο, έστω κι αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση των στρατιωτικών θεμάτων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς ποικίλλουν τόσο σε σενάρια όσο και σε διαβαθμίσεις, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα της ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης.

Τα μέτρα που σχεδιάζονται ξεκινούν από μια ήπια πρόκληση και φτάνουν έως και το ακραίο σενάριο της προσπάθειας εγκατάστασης ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου σε ελληνικά νερά. Σχέδια άκρως απόρρητα, τα οποία επανεξετάζονται και αναδιαμορφώνονται, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να θεωρούνται, ωστόσο, ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο, εάν φτάσουμε σε σημείο ανάγκης.

Βάσει των διαφόρων σεναρίων απάντησης που εξετάζονται -σύμφωνα με την ανώτατη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr- η απάντηση της Ελλάδας θα έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με το πόσο θα τραβάει το σχοινί η Τουρκία.

Αυτές θα ξεκινούν, για παράδειγμα, από ένα «μπαράζ» κλήσεων στον ασύρματο, όπως είχε γίνει σε σημαντικό βαθμό όταν η φρεγάτα «Νικηφόρος» κράτησε τη θέση της και με αποφασιστικότητα απέτρεψε την είσοδο του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σε δεύτερο βαθμό εξετάζεται το «τζαρτάρισμα» ή αποτροπή μέσω ελιγμών, όπως έχει γίνει σε πλείστες περιπτώσεις μεταξύ σκαφών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Από εκεί και πέρα πλέον τα πράγματα γίνονται πιο «περίπλοκα», καθώς εξετάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμα και τη νηοψία του τουρκικού σκάφους, αν αυτό επιμείνει σε πορεία και δράσεις μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σε αυτόν τον βαθμό πολλοί επιτελείς είναι που αναμένουν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, οπότε εκεί ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» ή του φρενοκομείου κατά άλλους καθώς πλέον τα σενάρια περνάνε σε επίπεδο θερμής αντιπαράθεσης με την χρήση πυρών από υποβρύχια, φρεγάτες, πυραυλακάτους και αεροσκάφη…

Δεν είναι τυχαίο πως η παρουσία των σύγχρονων υποβρυχίων «Παπανικολής» έχει αυξηθεί στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να δημιουργηθούν δεύτερες σκέψεις στους επιτελείς της Τουρκίας, ενώ και η Αεροπορία… ξεσκονίζει τους Exocet AM-39, που η εμβέλειά τους φτάνει τα 38 ναυτικά μίλια, όπως και άλλα «έξυπνα» όπλα που διαθέτει για πλήγματα, πέραν του ορίζοντα που έχουν και δυνατότητες ναυτικού πλήγματος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact