ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΕΤΕΑ έσπασε ομόλογο 90 εκατ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις

Σενάρια για περικοπές 6-8% από τα 150 ευρώ επικουρικής και 20% για ποσά πάνω από 300 ευρώ

Χέρι στα αποθεματικά, σπάζοντας αυτή τη φορά 90 εκατ. ευρώ από τα κουρεμένα ομόλογα, έβαλε άλλη μία φορά η Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις του Μαρτίου.

Ανάλογη απόφαση, την οποία είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, είχε πάρει πριν από δύο μήνες σπάζοντας ομόλογα 50 εκατ. ευρώ στην ονομαστική τους αξία, που σημαίνει σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική τιμή κτήσης τους.

Η νέα ρευστοποίηση των 90 εκατ. ευρώ, που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα, έγινε σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 της πληρωμής συντάξεων Μαρτίου που ανέρχονται σε 280 εκατ. ευρώ για 1,1 εκατ. δικαιούχους επικουρικής σύνταξης. Δηλαδή, τα έσοδά του είναι 190 εκατ. και για τα άλλα 90 εκατ. που λείπουν από τις συντάξεις πουλάει τα κουρεμένα ομόλογα μισοτιμής.

Αν χρειαζόταν να ρευστοποιηθούν στο σύνολό τους τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ, επαρκούν μόνο για συντάξεις 3-4 μηνών. Αν υπολογιστούν και άλλες 135.000 συντάξεις που είναι σε λίστα αναμονής, τότε τα αποθεματικά θα μπορούσαν να συντηρήσουν το Ταμείο μέχρι το Μάιο.

Το ταμείο έχει κηρύξει άτυπα στάση πληρωμών, αφού πλέον μόνο με την πώληση των ομολόγων (δηλαδή της προίκας των σημερινών και κυρίως των μελλοντικών συνταξιούχων) είναι σε θέση να καταβάλει τις συντάξεις. Η διοίκηση του Ταμείου λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις με τον ισχυρισμό ότι τα αποθεματικά υπάρχουν για να πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι, ενώ κατά κανόνα και διαχρονικά τα αποθεματικά είναι ο κουμπαράς για τις μελλοντικές συντάξεις. Αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, τότε είναι ζήτημα λίγων μηνών μέχρι ο κουμπαράς των επικουρικών συντάξεων να μηδενιστεί τελείως.

Το ΕΤΕΑ έχει έλλειμμα 380 εκατ. ευρώ για το 2015, ενώ για το 2016 έχει κάνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του για έλλειμμα άνω των 500 εκατ. ευρώ.Ακόμα δηλαδή και αν πουλήσει όλα τα αποθεματικά του και μηδενίσει το έλλειμμα του 2015  και του 2016 πάλι θα πρέπει να καταφύγει σε μειώσεις συντάξεων. Ο κίνδυνος να εξαερωθούν τα διαθέσιμα του Ταμείου, που προέρχονται από εισφορές εργαζομένων, είναι περισσότερο από βέβαιος.

Το Ταμείο έχει προτείνει ατύπως στο υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε απόφαση για μειώσεις που τις τοποθετεί στο 6-8% για όλους, από το πρώτο ευρώ. Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές με αφετηρία το 6 % με 8% από τα 150 ευρώ σύνταξης και πάνω, ενώ στις επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ οι μειώσεις θα φτάνουν στο 20%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact