ΚΟΣΜΟΣ

Το ISIS κατασκευάζει χημικά όπλα -Ειδικοί: Η Δύση πρέπει να είναι σε επιφυλακή

Το Ισλαμικό Κράτος κατασκευάζει τα δικά του χημικά όπλα, αποκάλυψε ο αρμόδιος παγκόσμιος οργανισμός, προειδοποιώντας ότι η Δύση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για επίθεση.

Ομάδα ερευνητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων (OPCW), δήλωσαν ότι βρήκαν αποδείξεις για τη χρήση αυτοσχέδιου αερίου μουστάρδας, σε επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ.

«Υπάρχουν υποψίες ότι το Ισλαμικό Κράτος το κατασκεύασε, κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Αχμέτ Ουζούμκου. «Αποδεικνύει ότι έχουν την τεχνολογία, τη γνώση και επίσης την πρόσβαση σε υλικά, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών όπλων», πρόσθεσε.

Πιστεύεται ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει μία ειδική μονάδα ερευνών για χημικά όπλα, η οποία αποτελείται από Ιρακινούς επιστήμονες, που δούλευαν σε ανάλογα προγράμματα υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και από ξένους ειδικούς.

Εγγραφα του Ισλαμικού Κράτους που έχουν διαρρεύσει και τα έχουν δει συντάκτες της Telegraph, δείχνουν έναν αριθμό υψηλόβαθμων ξένων μαχητών, με πτυχία χημικών μηχανικών και κάποιους με μακρά εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, στην πατρίδα τους.

Τον προηγούμενο μήνα, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν στο βόρειο Ιράκ τον επικεφαλής της μονάδας, που προσπαθούσε να αναπτύξει χημικά όπλα. Ο κρατούμενος έδωσε πληροφορίες για τοποθεσίες, στις οποίες οι ΗΠΑ «χτύπησαν» στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία, τα χημικά που έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα το Ισλαμικό Κράτος περιλαμβάνουν χλώριο και χαμηλής ποιότητας αέριο μουστάρδας. Τον Μάρτιο, μία επίθεση με αέριο στην πόλη Τάζα του Ιράκ, η οποία εκτιμάται ότι έγινε από το ISIS, προκάλεσε το θάνατο τριών παιδιών και τον τραυματισμό 1.500 ανθρώπων. Αλλοι 25.000 εγκατέλειψαν την πόλη, φοβούμενοι μία νέα επίθεση.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι σε μεγάλη εγρήγορση για τέτοιες απειλές και να συνεργαστεί περαιτέρω για να εμποδίσει να γίνουν αλλού τέτοιου είδους επιθέσεις», τόνισε ο Ουζούμκου. Τον προηγούμενο μήνα, η Ρωσία πίεσε τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για να παρακολουθεί τις εξτρεμιστικές ομάδες που μάχονται στη Συρία, προειδοποιώντας για «ξεκάθαρη απειλή», ότι μπορεί να κάνουν χημικές επιθέσεις, πιθανόν στην Ευρώπη.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact