ΕΛΛΑΔΑ

Το ιστιοφόρο με τα 30 πανιά που τρέλανε το Ναύπλιο -Εχει υπάρξει προεδρικό γιοτ, έχει φιλοξενήσει μεγιστάνες και μονάρχες [εικόνες]

Τα βλέμματα όλων όσων έτυχε να κάνουν τις βόλτες τους στο Ναύπλιο τις τελευταίες ώρες, στράφηκε στη θάλασσα. Και αυτό γιατί ένα τεράστιο ιστιοφόρο με 30 πανιά βρισκόταν στα ανοιχτά. 

Οπως αναφέρει ο ιστότοπος argolikeseidhseis.gr δεν πρόκειται για οποιοδήποτε ιστιοφόρο αλλά για το «Sea Cloud», στο κατάστρωμα του οποίου έχουν περπατήσει μεγιστάνες, μονάρχες, καλλιτέχνες και διάσημοι πολιτικοί. Έχει διατελέσει Προεδρικό γιοτ, διπλωματικό… παλάτι, σχολείο ωκεανολογίας, αλλά και πολεμικό σκάφος!

Το θρυλικό σκάφος έχει μήκος 109 μέτρα, πλάτος 15, ενώ το ύψος του κεντρικού καταρτιού του φτάνει τα 54 μέτρα και διαθέτει 32 πολυτελείς καμπίνες.

Η συναρπαστική ιστορία του Sea Cloud

Το πανέμορφο σκαρί, ναυπηγήθηκε στο Κίελο, το 1931 για χάρη του Αμερικανού χρηματιστή της Wall Street, Εντ Χάτον και της συζύγου του Μάρτζορι Μεριγοθέδερ. 

Το 1942 την ευθύνη του πλοίου ανέλαβε η αμερικανική ακτοφυλακή, που «κούρεψε» το σκάφος αφαιρώντας τα κατάρτια του, ενώ βάφτηκε γκρι ώστε να μπει σε πλήρη πολεμική δράση. 

Μάλιστα, λέγεται, ότι ο πρόεδρος Ρούζβελτ, αρχικά δεν ήθελε να το μετατρέψει σε πολεμικό πλοίο, λόγω της αίγλης του, ωστόσο οι ανάγκες που υπήρχαν τότε δεν του άφησαν τελικά περιθώριο.  

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ακτοφυλακή αποκατέστησε το λευκό και χρυσό χρώμα του πλοίου και επανέφερε τον αετό που ήταν αρχικά τοποθετημένος στην πλώρη του και είχε αφαιρεθεί.

Το 1949 η χήρα του Χάτον, μαζί με τον σύζυγό της, δικηγόρο, Τζόζεφ Ντέιβις, πλήρωσαν ένα αμύθητο ποσό για να κατασκευάσουν νέα κατάρτια για το πλοίο που αποτελούσε πλέον κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας. 

Την δεκαετία του ’50 η ιδιοκτήτρια του σκάφους Μάρτζορι Μεριγοθέδερ, που εν τω μεταξύ έχει παντρευτεί για τρίτη φορά, το πούλησε στον Δομινικανό δικτάτορα, Ραφαέλ Τρουχίγιο Μολίνο, το 1955, ο οποίος του δίνει το όνομα «Angelita».

Μετά τη δολοφονία του Τρουχίγιο στις 30 Μαΐου 1961 μέσα στο αυτοκίνητό του, το πολυτελές σκάφος πωλείται ξανά αυτή τη φορά με το όνομα «Patria» με αποτέλεσμα να το αποκτήσει η Operation Sea Cruises Inc. και να επιστρέψει ξανά στις ΗΠΑ.

Ακόμη και σήμερα, στην τιμονιέρα του βρίσκονται πέντε ορειχάλκινα διακριτικά που θυμίζουν τις λεγόμενες «σαρδέλες» στο μανίκι των αξιωματικών του στρατού, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μισό χρόνο ενεργής στρατιωτικής υπηρεσίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Φωτογραφίες: Studio B&G/argolikeseidhseis.gr

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact