ΚΟΣΜΟΣ

Το κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης υποβλήθηκε στον πρόεδρο Ερντογάν

Επιστρέφει απόψε στην Τουρκία

Η συνταγματική αναθεώρηση που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου και εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το τουρκικό Κοινοβούλιο υποβλήθηκε για έγκριση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος την άνοιξη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Οι αλλαγές υποβλήθηκαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τις εγκρίνει», ανέφερε ο Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν τηλεοπτικά στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται τη Μαδαγασκάρη, δήλωσε ότι θα λάβει την απόφασή του κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, η οποία αναμένεται απόψε.

«Χωρίς να καθυστερήσω πολύ, γιατί ο τουρκικός λαός το περιμένει, θα λάβω την απόφασή μου (…) και θα τη στείλω στο Κοινοβούλιο», είπε.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες προκειμένου να υπογράψει το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα για να τεθεί σε ισχύ.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το (σοσιαλδημοκρατικό) CHP, έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της αναθεώρησης, μετά τν υπογραφή της από τον Ερντογάν.

«Έχουμε αυτή τη συνήθεια», σχολίασε σήμερα ο Ερντογάν. «Ελπίζω πως το Συνταγματικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Η ημερομηνία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τον Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί «χωρίς αμφιβολία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, σε κατάλληλη ημερομηνία πριν από τις 20 Απριλίου», είπε.

Οι τούρκοι βουλευτές ενέκριναν σε δεύτερη ανάγνωση, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το κείμενο που αποτελείται από 18 άρθρα και σκοπεύει στην εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα επιτρέψει κυρίως στον πρόεδρο να διορίζει και να απολύει τους υπουργούς, να εκδίδει διατάγματα και να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από μία ή περισσότερες θέσεις αντιπροέδρων.

Το κείμενο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο χάρη σε μια συμμαχία του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κόμματος, του AKP, και του κόμματος της εθνικιστικής δεξιάς, του MHP.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ωστόσο ότι τα δύο κόμματα δεν θα διεξαγάγουν κοινή εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν εκτιμά πως η αναθεώρηση του Συντάγματος, που μπορεί να του επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2029, είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην κορυφή της Τουρκίας, που είναι αντιμέτωπη με ένα χωρίς προηγούμενο κύμα επιθέσεων και οικονομικών δυσκολιών.

Όμως το κείμενο προκαλεί την ανησυχία των αντιπάλων του και των ΜΚΟ που κατηγορούν τον αρχηγό του τουρκικού κράτους για αυταρχική παρέκκλιση, κυρίως μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο την οποία ακολούθησαν πρωτοφανούς εύρους διώξεις.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact