ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το MedGroup του Αλέξη Τσίπρα απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Μέρκελ στη Μπρατισλάβα

Οι κινήσεις Τσίπρα στην ευρωπαϊκή σκακιέρα και η ανησυχία του Βορρά

Στη σκιά του Brexit και των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται στη Μπρατισλάβα να λάβουν αποφάσεις για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, προσέρχεται στη Σύνοδο με στόχο να καταστήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών ως ένα βασικό σημείο αναφοράς της διάσκεψης. Αυτός εξάλλου, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ήταν και ο στόχος της πρωτοβουλίας Τσίπρα, προκειμένου τα κοινά ζητήματα που απασχολούν τις χώρες της Μεσογείου να μπορέσουν να πιέσουν στην συνδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Ως εκ τούτου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Αθήνα, και οι επτά χώρες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή θα εμφανιστούν ενώπιον των ομολόγων τους με ατζέντα στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast τα βασικά σημεία της ατζέντας του πρωθυπουργού θα είναι τα εξής:

Ασφάλεια: Αναβάθμιση της Ευρώπης ως διεθνούς δύναμης κι όχι ως περιφερειακής, ώστε να καταστεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ασφαλής για τους πολίτες της.

Προσφυγικό: Η διαχείριση του προσφυγικού μέσα από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων με συνεργασία με τις όμορες χώρες, βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν εντάσεις και αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Οικονομία: Ανάπτυξη, ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενίσχυση του πακέτου Juncker, μείωση της ανεργίας και προώθηση της απασχόλησης.

Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα και εν συνόλω το MedGroup επιχειρεί με σκακιστικούς όρους να κάνει ένα «ρουά», απειλώντας επί της ουσίας την μέχρι στιγμής αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας. Ωστόσο, όπως άπαντες συνομολογούν, ένα ενδεχόμενο «ματ» φαντάζει ακόμα πολύ μακρινό στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, με βασικό στόχο σε πρώτη φάση να αποτελέσουν τα θέματα του ευρωπαϊκού νότου (ανεργία, επενδύσεις, κοινωνική ατζέντα, λιτότητα, ισομερής καταμερισμός βαρών του προσφυγικού) αντικείμενο κοινού στοχασμού της ΕΕ για σταδιακή ελάφρυνση.

Υπενθυμίζεται ότι υποδεχόμενος τους ηγέτες στην Αθήνα «λίγες μέρες πριν από μια πολύ σημαντική -άτυπη αλλά σημαντική- σύνοδο των “27” στην Μπρατισλάβα», ο πρωθυπουργός είχε τονίσει τον στόχο «να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ». «Η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό», είχε υπογραμμίσει στην τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο.

Η αλλαγή συσχετισμών στην ευρωπαϊκη σκακιέρα έχει θορυβήσει τις χώρες του Βορρά αλλά και το Βερολίνο, όπως φάνηκε από το εσπευσμένο ταξίδι που πραγματοποίησε η Γερμανίδα Καγκελάριος στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ πριν τη Μπρατισλάβα. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα η κ. Μέρκελ η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: Την οικονομία, το προσφυγικό και την ασφάλεια.

Αν και για το προσφυγικό Αθήνα και Βερολίνο βρίσκουν πολλά σημεία επαφής, το ζήτημα της οικονομίας και η προσπάθεια του Νότου για ανάσχεση της λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» της σημερινής Συνόδου με τη Μέρκελ, ενώ τα του προσφυγικού θα αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης με τις ανατολικές χώρες. Ο πρωθυπουργός πάντως ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «εμείς θα προτάξουμε αυτή την ατζέντα, είναι μία θετική προοπτική εντός της ΕΕ και δεν αποτελεί διασπαστική ομαδοποίηση».

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι η επικείμενη Σύνοδος της Μπρατισλάβα αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα συγκρατημένη αισιοδοξία έχει σκορπίσει στο Μαξίμου η τοποθέτηση Γιούνκερ, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν ότι συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ατζέντας της Ευρωμεσογειακής, γεγονός που άλλωστε έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Βερολίνου που μέχρι στιγμής πάντως έχει εκφραστεί ανοιχτά μονάχα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πέραν όλων των άλλων σημείων που εφάπτονται, στη Διακήρυξη των Αθηνών περιλαμβάνεται η πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του πακέτου Γιούνκερ κάτι που ο ίδιος πρότεινε με την ομιλία του την Τετάρτη (620 δισ. έως το 2020) «για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Σύνοδος αρχίζει το πρωί με την άφιξη στον χώρο της συνόδου και την υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας.

10:00-10:30

Άφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

11:00-13:30

1η συνεδρία εργασιών

13:45-14:00

Οικογενειακή φωτογραφία

14:30-16:00

Ανεπίσημο γεύμα

16:00-16:30

Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας

17:00-19:00

2η συνεδρία εργασιών

19:30-20:30

Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact