ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μπαλάκι στους εταίρους «πετά» η κυβέρνηση με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα στρέφονται πλέον τα βλέμματα του κυβερνητικού επιτελείου, όπου θα τεθεί το ελληνικό θέμα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής πεντάωρης συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.

Εν των μεταξύ αποφασίστηκε η εντατικοποίηση του αγώνα δρόμου στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εντός του Μαΐου. Για αυτό το λόγο το κυβερνητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα στις 18:00 για τρίτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες για τη χάραξη των επόμενων βημάτων και το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δήλωση προόδου του χθεσινού Eurogroup.

«Κάναμε όσα βήματα μπορούσαμε προς την συμφωνία, τώρα είναι η σειρά των εταίρων» σημείωσε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ενώπιον του κυβερνητικού συμβουλίου, χαράσσοντας το όριο των υποχωρήσεων που προτίθεται να κάνει η ελληνική πλευρά από τις προγραμματικές της θέσεις. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι οι «εκπτώσεις» που έχουν γίνει από την πλευρά της Ελλάδας για να βρεθεί μία χρυσή τομή για έναν έντιμο συμβιβασμό έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και ουσιστικά επιχειρείται να πετάξουν το μπαλάκι στο γήπεδο των εταίρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου» ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου μετά την πεντάωρη συνεδρίαση.

Τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων παραμένουν ο ενιαίος ΦΠΑ που ζητά το ΔΝΤ στο εξωπραγματικό 23%, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το άνοιγμα του Ασφαλιστικού με βαθιές περικοπές σε συντάξεις, με την κυβέρνηση μέχρι στιγμής να συνεχίζει να χαρακτηρίζει τα ζητήματα «κόκκινες γραμμές». Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές», ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να προστατευθεί η λαϊκή οικογένεια.

Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για επισφράγιση μίας συμφωνίας με τους εταίρους εντός του Μαΐου, θετικό κλίμα το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις διαρροές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν απέκλειε το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός του επόμενου δεκαημέρου, παρά τις διαφωνίες που συνεχίζουν να υπάρχουν. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι παρά το χάσμα στις κόκκινες γραμμές, οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει στο τελικό τους στάδιο.

Παράλληλα, μία από τις ειδήσεις που «βγήκε» από το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο ήταν ότι προς ώρας απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, είτε για δημοψήφισμα είτε για πρόωρες εκλογές. Ενδεικτικά είναι τα όσα έλεγε κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου μετά το κυβερνητικό συμβούλιο, κατεβάζοντας το θέμα που είχε ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα, ότι «το δημοψήφισμα είναι ένα όπλο της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, το οποίο όταν και εάν χρειαστεί θα το επιστρατεύσει σε περίπτωση αδιεξόδου που όπως φάνηκε και στο Eurogroup δεν έχει επέλθει».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact