ΚΟΣΜΟΣ

Το ουγγρικό κοινοβούλιο απέρριψε το νομοσχέδιο για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Δεν πέρασε η πρόταση του Βίκτορ Ορμπάν

Απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος που προέβλεπε την απαγόρευση της μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, το οποίo είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος εξασφάλισε 131 ψήφους στο Κοινοβούλιο που αριθμεί 199 έδρες -μια πλειοψηφία 65,8% που υπολείπεται όμως της πλειοψηφίας των δύο τρίτων η οποία ήταν απαραίτητη προκειμένου να εγκριθεί η αναθεώρηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Το κόμμα Fidesz του Ορμπάν, το οποίο υφίσταται έναν άνευ προηγουμένου νομοθετικό εξευτελισμό μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει για δύο ψήφους την πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν απαραίτητη προκειμένου να περάσει αυτή την αναθεώρηση που θα καθιστούσε παράνομη, κατά το ουγγρικό δίκαιο, τη μετεγκατάσταση από την ΕΕ προσφύγων στην Ουγγαρία.

Ο Ορμπάν είχε πει πως η αναθεώρηση ήταν απαραίτητη μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου όπου περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ούγγροι, η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν, απέρριψαν το σχέδιο της ΕΕ για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων μέσω ποσοστώσεων. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν υπερβολικά χαμηλή ώστε το αποτέλεσμά του να καταστεί δεσμευτικό.

Αν και επί της αρχής ήταν υπέρ του μέτρου, το Jobbik έθεσε ως όρο για να το ψηφίσει την κατάργηση από την κυβέρνηση του καθεστώτος που προβλέπει, από το 2013, τη χορήγηση αδειών παραμονής στους πλούσιους επενδυτές εκτός Ευρώπης, μια απόκλιση της κυβερνητικής πολιτικής που είχε απορρίψει ο Ορμπάν.

Το Jobbik έκρινε πως αυτές οι παρεκκλίσεις συνιστούν ένα άνοιγμα στη μετανάστευση καθώς και έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους, καθώς «πλούσιοι τρομοκράτες», σύμφωνα με το κόμμα αυτό, μπορεί να επωφεληθούν θεωρητικά από το μέτρο αυτό.

Μετά την ψηφοφορία το Jobbik ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίζει το σχέδιο νόμου του Βίκτορ Όρμπαν μόλις η κυβέρνηση καταργήσει το καθεστώς αυτό.

Αν και ήταν παρόντες στο ημικύκλιο, οι βουλευτές του Jobbik, όπως και οι σοσιαλιστές, δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Προδότης είναι εκείνος που αφήνει να εισέλθουν οι τρομοκράτες έναντι χρημάτων» σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης έλαβε 131 ψήφους, εκείνες του Fidesz και του μικρού χριστιανο-δημοκράτη εταίρου του. Η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν 133 ψήφοι.

Το κείμενο προέβλεπε ότι θα καθίστατο αντισυνταγματική βάσει του ουγγρικού δικαίου η μετεγκατάσταση μεταναστών στη χώρα στο πλαίσιο των ποσοστώσεων της ΕΕ.

Στις αρχές Οκτωβρίου ένα δημοψήφισμα που είχε διοργανώσει ο Ορμπάν για το θέμα αυτό είχε συγκεντρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία αλλά η συμμετοχή δεν είχε ξεπεράσει το 50% προκειμένου να αποκτήσει νομική αξία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact