ΚΟΣΜΟΣ

Το παραδέχεται και η Δύση: Αποτυχία η ουκρανική αντεπίθεση – Τα 3 σενάρια επίθεσης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ και η παγίδα

Τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ουκρανοί παραδέχονται πως η επίθεση τους γίνεται πλέον … με τα πόδια, προφανώς λόγω της αδυναμίας τους να περάσουν με ασφάλεια μέσα από τα ναρκοπέδια με τα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, οι Σύμμαχοι παραδέχονται πως η ρωσική άμυνα αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερη από ότι πίστευαν, και για αυτό η ουκρανική αντεπίθεση, όπως υποστηρίζουν, προχωρά με τόσο αργό ρυθμό.

Και ενώ οι διαψεύσεις στο στρατόπεδο της Δύσης διαδέχονται η μια την άλλη για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, έκθεση από την αμερικανική μΚΟ Rand που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ αφού αναφέρεται σε τρία σενάρια που μπορούν να οδηγήσουν σε μια σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας, καταλήγει στο εντυπωσιακό συμπέρασμα, ότι είναι πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να μην απαντήσει σε μια ρωσική επίθεση.

Με τον πόλεμο να διανύει την 584η ημέρα του, όλα δείχνουν πως το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά κοντά είναι.
Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 70% το 2024 (επίπεδο ρεκόρ) προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του «υβριδικού πολέμου» που όπως υποστηρίζει, της έχει εξαπολύσει η Δύση, ενώ η Ουκρανία ζητά από τους Συμμάχους περισσότερα όπλα για την αεράμυνα της και βρίσκεται σε διαδικασία οργάνωσης της δικής της αμυντικής παραγωγής.

The Times: Πολύ ισχυρή η ρωσική άμυνα

Η γραμμή άμυνας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι πίστευε η Δύση, και ως εκ τούτου η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά με αργό ρυθμό υποστήριξε ο αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Tony Radakin, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Times.
Σύμφωνα με τον Radakin, θα πρέπει να μειωθούν οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης βραχυπρόθεσμα.

Όπως λέει, επί του παρόντος υπάρχει στην πραγματικότητα ένας «πόλεμος φθοράς», στον οποίο χρειάζονται τόσο η στρατιωτική όσο και η οικονομική δύναμη για να κερδίσουμε.
«Οι στρατοί κερδίζουν τις μάχες, αλλά η οικονομία και η βιωσιμότητα είναι αυτές που τείνουν να κερδίζουν τους πολέμους» υποστήριξε ο Βρετανός στρατιωτικός.
Ο Radakin υποστήριξε ότι το έργο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων περιπλέκεται από την έλλειψη στρατιωτικής εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών αλλά και από την ετερογένεια των όπλων τους, καθώς διαθέτουν όπλα σοβιετικής εποχής αλλά και δυτικού τύπου.

Επιπλέον, επέκρινε το Κίεβο πως άργησε πολύ να πάρει την απόφαση για την έναρξη της αντεπίθεσης.
«Αν κοιτάξετε την αρχή της αντεπίθεσης, υπήρξαν στιγμές που η Ουκρανία ήθελε περισσότερες μονάδες εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Μετά ήρθε η κακοκαιρία και αυτό επηρέασε την αρχή της αντεπίθεσης.

Στη συνέχεια έγινε μια στρατιωτική ανάλυση σχετικά με τις δυνατότητες της Ρωσίας.

Και αποδείχθηκε ότι ορισμένες από τις ρωσικές άμυνες αποδείχθηκαν ισχυρότερες από ό,τι αρχικά πιστεύαμε» επισήμανε ο Radakin.

Κόλπο ή φόβος

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί έκθεση της αμερικανικής ΜΚΟ Rand, φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να μην απαντήσει σε μια επίθεση της Ρωσίας κατά κράτους-μέλους της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Alexey Leonkov διερωτάται για το εάν πρόκειται για μια διαπίστωση που δείχνει φόβο από την πλευρά του ΝΑΤΟ ή πρόκειται για ένα κόλπο, για μια φάρσα προκειμένου η Ρωσία να συρθεί σε μια κλιμάκωση της σύρραξης.
Όπως λέει, αρκετές φορές οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επικαλέστηκαν αρκετούς λόγους για να αναγκάσουν τη Ρωσία να κλιμακώσει την απάντηση της.
Η έκθεση εξετάζει πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τόσο από τη ρωσική πλευρά όσο και από το Κίεβο, ενώ εξετάζει πιθανά λάθη της Ρωσίας που θα μπορούσαν να την εξωθήσουν να κλιμακώσει, χρησιμοποιώντας ακόμα και πυρηνικά όπλα.

Σενάρια κλιμάκωσης

Κατά την έκθεση αυτή, παρουσιάζονται τρία σενάρια ακούσιας κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας.
Το πρώτο προβλέπει ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δέχονται κατά λάθος επίθεση από τη Ρωσία, το δεύτερο ότι μια σειρά από χειρισμούς των Ρώσων πιλότων οδηγεί στον θάνατο το πλήρωμα ενός αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και το τρίτο ότι η Ρωσία εξαπολύει ένα προληπτικό χτύπημα σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρεται, στην πρώτη περίπτωση, το επεισόδιο αυτό θα ενέτεινε την πολιτική πίεση ή τις διπλωματικές απαιτήσεις από το κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ προς τη Συμμαχία να υπάρξει μια συλλογική απάντηση.

Στο δεύτερο σενάριο, οι Αμερικάνοι πολιτικοί θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με την ανάγκη να «απαντήσουν», ίσως στοχεύοντας ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος ή δορυφορικές βάσεις της Ρωσίας, αν και σε αυτήν την περίπτωση επισημαίνεται πως και η Ρωσία από την πλευρά της θα έκρινε τα αντίποινα ως κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Στο τρίτο σενάριο, οι αναλυτές της RAND δεν μιλούν για μια δεδομένη απάντηση από το ΝΑΤΟ, καθώς αναφέρονται στην πιθανότητα αυτής.
«Η απάντηση του ΝΑΤΟ σε μια τέτοια ρωσική επίθεση, η οποία πιθανότατα θα μπορούσε να θεωρηθεί απρόβλεπτη, θα μπορούσε να είναι περιορισμένη, αλλά η Συμμαχία θα μπορούσε επίσης να σκληρύνει και να επιδιώξει να τιμωρήσει τη Μόσχα με άμεση στρατιωτική δράση» υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Μάλιστα επισημαίνεται στην έκθεση πως η ικανότητα των ΗΠΑ να ελέγχουν τη μελλοντική κλιμάκωση ενδέχεται να μειωθεί.
Ως εκ τούτου, «οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοι θα πρέπει να σχεδιάσουν πώς θα ανταποκριθούν στη ρωσική κλιμάκωση, καταβάλλοντας παράλληλα προσπάθειες για τη διατήρηση διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την κλιμάκωση» επισημαίνει η έκθεση.
Όσον αφορά το σενάριο μιας σκόπιμης κλιμάκωσης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού χτυπήματος στις δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Ουκρανία, Αμερικανοί αναλυτές δίνουν μια σειρά από μακροσκελείς οδηγίες, καλώντας τους πολιτικούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «να είναι έτοιμοι να διακόψουν μια τέτοια κλιμάκωση, χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται η μαχητική απόδοση των Ουκρανών».

Παγίδα;

Σύμφωνα με τον Leonkov, τέτοιες εκθέσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται πάντα κατά γράμμα, καθώς μπορούν να σχεδιαστούν ακριβώς για να ωθήσουν τη Ρωσία σε κλιμάκωση.
Όπως λέει, μπορεί η δυτική πλευρά σκόπιμα να υποστηρίζει ότι δεν είναι έτοιμη για μια ξεκάθαρη στρατιωτική απάντηση.
«Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν είναι πραγματικά έτοιμοι για οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση ή κλιμάκωση, όπως προκύπτει από την έκθεση RAND.
Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα κλιμακώσουν σε πολιτικό επίπεδο, ζητώντας την εκδίωξη της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή ασκώντας πίεση στην Κίνα να πάρει θέση.
Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι πίσω από τέτοιες αναλύσεις μπορεί να υπάρχουν οι προθέσεις των ΗΠΑ να σύρουν ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σε σύγκρουση με τη Ρωσία, ενώ οι ίδιες οι ΗΠΑ και ο κύριος δορυφόρος τους, η Βρετανία, θα παραμείνουν μακριά από αυτό….
Από το 2022, έχουν χρησιμοποιήσει κάθε πρόφαση για να μας σύρουν σε μια σκληρή απάντηση.
Ας θυμηθούμε το δημοσίευμα της Bild που έγραφε ότι μόλις εμφανιστούν τα Leopard στο έδαφος της Ουκρανίας, τότε μόνο μια πυρηνική έρημος θα μείνει στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Ή για τους πυραύλουςATACMS, για τους οποίους είπαν ότι μόλις φανούν, γίνει πυρηνικός πόλεμος…
Αλλά και πάλι δεν απαντάμε.
Και ο φόβος τους λόγω της έλλειψης αντίδρασής μας αυξάνεται, καθώς την ίδια στιγμή αυξάνεται η δύναμη του στρατού μας» τόνισε ο Leonkov.

Συνάντηση Putin με Wagner

Συνάντηση με τον πρώην διοικητή της Wagner, Andrei Troshev είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, με κύριο αντικείμενο το πώς χρησιμοποιούνται οι εθελοντικές δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται με τη συνάντηση αυτή, το Κρεμλίνο ήθελε να δείξει πως πλέον έχει αποκτήσει τον έλεγχο επί της Wagner, με την ανταρσία και τον θάνατο του επικεφαλής της, Yevgeny Prigozhin.
«Εσείς ο ίδιος πολεμάτε σε μια τέτοια μονάδα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ξέρετε τι είναι, πώς γίνεται, γνωρίζετε για τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν εκ των προτέρων, ώστε η μάχη να πάει με τον καλύτερο και πιο επιτυχημένο τρόπο» φέρεται να είπε στον Troshev ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, o Troshev εργάζεται πλέον στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσία: Οι νεοσύλλεκτοι του φθινοπώρου δεν θα σταλούν στην Ουκρανία

Οι νεοσύλλεκτοι Ρώσοι που θα καταταγούν στο ρωσικό στρατό το φθινόπωρο δεν πρόκειται να σταλούν στο μέτωπο στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του ο Vladimir Tsimlyansky, αναπληρωτής επικεφαλής της διεύθυνσης οργάνωσης και κινητοποίησης του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ανακοίνωσε πως η στρατολόγηση του φθινοπώρου, αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου.
«Οι στρατιώτες αυτοί που θα εκτελέσουν τη στρατιωτική τους θητεία δεν θα σταλούν στα σημεία ανάπτυξης μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήτοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και του Luhansk ή στις περιφέρειες Kherson και Zaporizhzhia για να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή των καθηκόντων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ανέφερε ο Tsimlyansky.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν σχεδιάζει άλλη κινητοποίηση Ρώσων στρατιωτών για το ουκρανικό μέτωπο.

Robert Kennedy Jr (Δημοκρατικοί ΗΠΑ): Εάν εκλεγώ, μέσα σε 100 ημέρες θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εάν γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει μέσα σε 100 ημέρες υποστήριξε ο Robert Kennedy Jr, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
«Το περιοδικό του κατεστημένου, το Foreign Relations σηματοδοτεί το επόμενο στάδιο της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία: την ανάπτυξη στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ στο έδαφος.
Μήπως έχουν ξεχάσει πώς εμπλακήκαμε στο Βιετνάμ;
Αλλά αυτή τη φορά ο εχθρός δεν είναι οι Βιετκόνγκ.
Είναι η Ρωσία που έχει πυρηνικά όπλα.
Μέσα σε 100 ημέρες από την προεδρία μου, αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει.
Και με καλύτερους όρους από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ (πρώην twitter) ο Kennedy, ο οποίος μάλιστα διατυπώνει ενστάσεις και για τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ.

Όπως λέει, η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι πολύ υψηλή, όταν υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικάνοι που δεν έχουν ασφάλιση υγείας και κουπόνια για τρόφιμα.

Ρωσία: Καταρρίψαμε 13 ουκρανικά drones σε Kursk, Belgorod και Kaluga

Στην κατάρριψη 11 ουκρανικών drones προχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας η ρωσική αεράμυνα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, καταρρίφθηκαν 10 drones πάνω από τη ρωσική επαρχία του Kursk και ένα ακόμα πάνω από την επαρχία Kaluga.
«Το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου, μια απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση από UAV τύπου αεροσκάφη σε υποδομές στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε.
Τα συστήματα αεράμυνας υπηρεσίας κατέστρεψαν 11 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, εκ των οποίων το ένα στο έδαφος της περιοχής Kaluga και τα 10 στην περιοχή Kursk» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αργότερα, έγινε γνωστό πως η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε άλλα δύο drones στην περιοχή του Belgorod.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact