ΚΟΣΜΟΣ

Το πιο μυστικό συμπόσιο στον κόσμο γίνεται στο Βιετνάμ -Ποιοι συμμετέχουν

Το Βιετνάμ φιλοξενεί ένα συμπόσιο άμυνας αυτή την εβδομάδα στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες κατασκευής όπλων.

ΤΟ συμπόσιο πραγματοποιείται ενώ επίκειται η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και καθώς η Ουάσιγκτον αναλογίζεται αν θα πρέπει να άρει τον αποκλεισμό όπλων που έχει επιβάλλει στον παλιό της εχθρό.

Η εκδήλωση της κομμουνιστικής χώρας στην οποία συμμετέχουν εταιρείες όπως η Boeing και Lockheed Martin περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα, και διοργανώνεται ενώ εξελίσσεται η μεγαλύτερη αύξηση εξοπλισμού της χώρας από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το συμπόσιο από μέσα μαζικής ενημέρωσης, που ελέγχονται από το κράτος, και οι δημοσιογράφοι άμυνας δεν καλύπτουν το φόρουμ. Οι προσπάθειες του Ρόιτερς να λάβει την άδεια να καλύψει το συμπόσιο απέβησαν άκαρπες και το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν απάντησε σε κλήσεις του.

Το Βιετνάμ έχει επιταχύνει τις προσπάθειες να χτίσει την αμυντική του ισχύ και αποτελεί τον όγδοο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο, καθώς η γειτονική Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να οχυρώσει νησίδες της Νότιας Σινικής Θάλασσας που είτε έχει κυριεύσει είτε έχει χτίσει τεχνητά.

Σύμφωνα με το ίδρυμα ερευνών Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ειρήνης της Στοκχόλμης, το οποίο παρακολουθεί το εμπόριο άμυνας ανά πενταετία, οι εισαγωγές όπλων του Βιετνάμ μεταξύ το 2011 και του 2015 συνολικά έδειξαν άνοδο 699% (εξακόσια ενενήντα-εννιά) από το διάστημα 2006-2010.

Το συμπόσιο στο Ανόι διοργανώνεται καθώς πληθαίνουν οι συζητήσεις εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για το αν θα πρέπει να απαντήσει στην μακροχρόνια απαίτηση του Βιετνάμ να άρει το εμπάργκο, το οποίο αποτελεί ένα από τα τελευταία κατάλοιπα της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ.

Η Ουάσιγκτον χαλάρωσε το εμπάργκο προς το τέλος του 2014, αλλά έχει πει ότι κάθε απόφαση για να αρθεί οριστικά θα βασιστεί στην απόδειξη εκ μέρους του Βιετνάμ ότι έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος σχετικός με το θέμα, Τομ Μαλινόφσκι, βρισκόταν στο Ανόι την περασμένη εβδομάδα.

Το Βιετνάμ έχει συμμετάσχει σε συνομιλίες με δυτικούς και αμερικανικούς κατασκευαστές όπλων εδώ και αρκετά χρόνια για να ενισχύσει τον αριθμό των πολεμικών του αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, παρότι η Ρωσία, παραδοσιακός προμηθευτής της χώρας, κατέχει την κυριαρχία.

Βιομηχανικές πηγές αναφέρουν ότι το Ανόι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αμερικανικό εξοπλισμό αλλά παραμένει επιφυλακτικό λόγω του κινδύνου εμπάργκο στο μέλλον, ακόμα και αν αρθεί ο ισχύων αποκλεισμός. Όμως και οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή ανησυχία για την Κίνα, της οποίας η επέκταση στη Νότια Σινική Θάλασσα έχει σημάνει συναγερμό στην Ουάσιγκτον.

Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί το Βιετνάμ στις 22 Μαΐου, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου σε μια δεκαετία, τονίζοντας την ταχύτατα αυξανόμενη βελτίωση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Ανόι και του Πεκίνου περνούν ένταση και υπάρχει αυξανόμενη καχυποψία για τις διεκδικήσεις των στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact