ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές σκιαγραφεί η SZ

Το πολιτικό τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Η κεντρική ιδέα του σχολίου είναι η εξής: «Και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τερματίζεται το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ε.Ε., η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν, δηλαδή (δεν πρόκειται να δοθεί) χωρίς όρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες τελευταία ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς αρνούνταν, σχεδόν σε μόνιμη βάση. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνομιλήσει κι εκείνη με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Διαφορετικά οι τράπεζες στην Αθήνα θα μείνουν όντως χωρίς μετρητά».

Γι’ αυτό, τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, «δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές να παρουσιάζει κανείς την Ε.Ε. ως σκιάχτρο και να ισχυρίζεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας. Αυτό όμως κάνει ο Τσίπρας, μιλώντας συνεχώς για ʻεθνική ταπείνωσηʼ και υποσχόμενος μελλοντική ʻαυτονομίαʼ για τη χώρα του. Μία Ελλάδα χωρίς ευρωπαϊκή ζωτική αρτηρία αποτελεί ψευδαίσθηση. Αυτό το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες. Τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες».

Η κριτική διάθεση του σχολίου δεν στρέφεται ωστόσο αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος «ο ίδιος ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για τις πρόωρες εκλογές. Ουσιαστικά τις προκάλεσε πιστεύοντας, εσφαλμένα, ότι θα ρίξει τη μεγάλη ζαριά. Οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αντελήφθησαν τη ματαιότητα του σχεδίου και ετράπησαν σε φυγή. Τώρα προσεγγίζουν τον Τσίπρα. Ο απολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά έχει θετικά και αρνητικά. Για την Αθήνα ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί κάτι καινούργιο. Η χώρα δεν απασχολεί 900.000 δημοσίους υπαλλήλους όπως το 2009, αλλά 650.000. Όμως η ανεργία είναι τρομακτική, καθώς φτάνει στο 25% και το ¼ του ΑΕΠ έχει εξαλειφθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Δεν έχει κάνει λάθη όμως και η ίδια η Ε.Ε. ή τουλάχιστον εκείνοι που σχεδίασαν το πρόγραμμα βοήθειας; Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα αρχικά φόρτωσαν τα βάρη στους ώμους των πιο αδύναμων και, όταν εκείνοι δεν είχαν τίποτε άλλο να συνεισφέρουν, άρχισε η αιμορραγία της μεσαίας τάξης με συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι επόπτες της ΕΕ το επέτρεψαν. Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος του προγράμματος διάσωσης, που απέτρεψε την ευρύτερη αποδοχή του. (…) Καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα συνεχίσει τη δραστική πολιτική περικοπών, για την οποία επέβαλε μεταξύ άλλων και η Ε.Ε. Κάτι τέτοιο θα ήταν και παράλογο, η χώρα θα άφηνε την τελευταία της πνοή. Τώρα προέχουν η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε μορφή και η δίκαιη κατανομή των βαρών. Το να λέμε πεισματικά ότι ʻθα συνεχίσουμε έτσιʼ δεν ωφελεί κανέναν».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact