ΚΟΣΜΟΣ

Το shutdown απομακρύνεται στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ δεν ικανοποιείται

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Παρά το γεγονός ότι το δικομματικό νομοσχέδιο για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown δεν αρκεί για να ικανοποιήσει την απαίτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του συνοριακού τείχους, υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι θα πρέπει να το υπογράψει, σύμφωνα με το ABC News.

Η προτροπή των Ρεπουμπλικάνων για την υπογραφή και την υποστήριξη του νομοσχεδίου από τον πρόεδρο Τραμπ έχει μία ευρύτερη πολιτική προτροπή ως προς την άσκηση των προεδρικών εξουσιών από τον ίδιο και προς τη θετική κατεύθυνση, ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος «να κάνει την διαφορά».

«Πρώτα από όλα, ελπίζω ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο και δεύτερον, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εργαλεία μπορεί, για να ενισχύσει τις προσπάθειές του, σχετικά με το τείχος. Όχι δεν θα έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρήσης της εξουσίας που έχει ο πρόεδρος Τραμπ, αναφορά με την ανακατανομή και τη μεταφορά ομοσπονδιακών οικονομικών κονδυλίων.

Σε ερώτηση του ABC News εάν υπάρχει κάποιο περιθώριο ή σχέδια για διαπραγμάτευση με τον Λευκό Οίκο -καθώς ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να προσθέσει προβλέψεις στο νομοσχέδιο- ο Μακόνελ δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο, αλλά ξεκαθάρισε πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος θα υπογράψει τη συμβιβαστική πρόταση που υπάρχει ήδη στο τραπέζι.

«Έχουν την επίτευξη μιας συμφωνίας, τώρα πρέπει να τη διατυπώσουν στο χαρτί, πρέπει να την εξετάσουμε για να δούμε αν ανταποκρίνεται στις αρχές μας και ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος θα συμπεράνει ότι η υπογραφή της, είναι μία καλή ιδέα, αφού προηγουμένως έχει γίνει ό,τι αναλογεί σε εμάς και στον πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πηγές δήλωσαν στο ABC News ότι αν ο πρόεδρος Τραμπ υπογράψει το νομοσχέδιο που θα προκύψει από τη δικομματική συμφωνία και το οποίο του δίνει 1,375 δισεκατομμύρια για την κατασκευή φυσικών εμποδίων στη νότια συνοριακή γραμμή, είναι πιθανό ο ίδιος να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του, ώστε να ανακατανέμει ομοσπονδιακά κονδύλια μέχρι να συμπληρώσει το συνολικό ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για την κατασκευή του τείχους.

Οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τραμπ να προχωρήσει επίσης, στην κήρυξη μιας κατάστασης ανάγκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει ποσά μεγαλύτερα των 5,7 δισεκατομμυρίων στην περίπτωση που θα επέλεγε να κηρύξει μια κατάσταση εθνικής ανάγκης, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει και σε αναδιανομή ομοσπονδιακών δαπανών.

Σύμφωνα με την άποψη του πιο στενού πολιτικού συμμάχου του Τραμπ, Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκραμ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα «πράξει και τα δύο» -ανακατανομή ομοσπονδιακών δαπανών, αλλά και κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Ασφαλώς», δήλωσε ο Γκραμ στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για την άποψή του σχετικά με το αν ο πρόεδρος Τραμπ προχωρήσει στην κήρυξη κατάστασης ανάγκης. «Επειδή παίρνει πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζεται», εξήγησε ο ίδιος.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μαρκ Μίντoους που επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στον Τραμπ, δήλωσε στο ABC News ότι: «Θα απαιτηθεί ενεργοποίηση των προεδρικών εξουσιών για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης συνοριακής κρίσης».

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι «δεν είναι χαρούμενος» με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των δικομματικών διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο το βράδυ της Δευτέρας. «Εξετάζω τα πάντα», απάντησε σε ειδική ερώτηση για το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Πηγές που έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε νόμους ομοσπονδιακών δαπανών (10 U.S. Code 284) ως έναν πιθανό τρόπο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την κατασκευή του τείχους, από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο αναφερόμενος νόμος προβλέπει ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών που κάνουν άλλα υπουργεία.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσό δαπανών που η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει από δαπάνες του υπουργείου Άμυνας που έχουν ήδη εγκριθεί ή από ποιον λογαριασμό θα μπορούσαν να προέλθουν τα σχετικά κονδύλια δαπανών.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εκπομπή ABC News Monday ότι το πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο επαναπρογραμματισμού των δαπανών για στρατιωτικές κατασκευές από τον σχετικό προϋπολογισμό, ενώ εξετάζονται και άλλοι λογαριασμοί δαπανών της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής.

Οι δικηγόροι στον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν εδώ και εβδομάδες εντοπίσει νομικά τους διαθέσιμους τρόπους, με τους οποίους, ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει ομοσπονδιακά κονδύλια για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας.

Πηγές δηλώνουν σχετικά ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί για την ενεργοποίηση των διαθέσιμων προεδρικών επιλογών.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που προειδοποιούν τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και το κακό προηγούμενο που αυτή θα δρομολογήσει για τους μελλοντικούς προέδρους των ΗΠΑ, προκειμένου να λύσουν πολιτικά αδιέξοδα που θα προκύπτουν με το αντίπαλο κόμμα.

Γερουσιαστές όπως ο Ρόι Μπλαντ υποστηρίζουν περισσότερο την «εξουσία μεταφοράς δαπανών» που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος, από την επιλογή της κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Σε ερώτηση σχετική με τη δικαστική πρόκληση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πρόεδρος Τραμπ στην περίπτωση της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Γκραμ απάντησε ότι κατά την άποψή του, ο Τραμπ «θέλει να πολεμήσει».

«Κατά την άποψή μου, ο Τραμπ λέει ότι είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νομίζω ότι θέλει να πολεμήσει στο Κογκρέσο και στα δικαστήρια», συμπλήρωσε ο Γκραμ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact