ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο των 200 εκατ. δολαρίων στην Τουρκία με τα εκατοντάδες μισοτελειωμένα κάστρα

Ο κατασκευαστικός όμιλος χρεοκόπησε, το όνειρο έμεινε μισό

Μία εικόνα που θα ήθελε να παραπέμπει σε παραμύθι αλλά θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ταινία τρόμου και μισοτελειωμένη οικοδομή είναι αυτή του σχεδίου πολυτελών κατοικιών Burj Al Babas στην Τουρκία.

Το σχέδιο ήταν πολύ φιλόδοξο αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία χρεοκόπησε, με αποτέλεσμα τα κάστρα που κατασκεύαζε, και θα πωλούνταν ως σπίτια, να μείνουν μισοτελειωμένα και έρημα.

Ο «οικισμός» βρίσκεται περίπου στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και όταν και αν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει 732 πανομοιότυπα μικρά κάστρα.

Το πρότζεκτ άρχισε να υλοποιείται το 2014 και τα εκατοντάδες κάστρα έχουν πλέον αφεθεί μισοτελειωμένα σε διάφορες φάσης της κατασκευής τους. Ο λόγος είναι η κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομία, που οδήγησαν τον κατασκευαστικό όμιλο Sarot Group στην υποβολή αίτησης πτώχευσης. Τα χρέη του κτιριακού συγκροτήματος φτάνουν τα 27 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα κάστρα-σπίτια είναι όλα ίδια. Ο κατασκευαστής είχε την ευθύνη του εξωτερικού τους και οι αγοραστές θα έφτιαχναν κατά το δοκούν το εσωτερικό.

Στο κέντρο του υπό ανέγερση- ή εγκατάλειψη- οικισμού βρίσκεται κι ένα μεγάλο θολωτό κτίριο, επίσης υπό κατασκευή. Προοριζόταν για κοινοτικό κέντρο του οικισμού, και θα φιλοξενούσε καταστήματα, σινεμά, εστιατόρια, συνεδριακά κέντρα και παιδικό σταθμό. Θα στέγαζε επίσης τουρκικά λουτρά, σάουνες, γήπεδα και άλλα.

Πριν χρεοκοπήσει, ο όμιλος είχε προλάβει να ολοκληρώσει 587 σπίτια στην περιοχή, με το κάθε κάστρο να πωλείται από 370.000 έως 530.000 δολάρια.

Παρότι αυτή τη στιγμή οι εργασίες έχουν σταματήσει, ο αντιπρόεδρος του ομίλου εξέφρασε την ελπίδα να ξαναρχίσουν. «Το πρότζεκτ αποτιμάται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο 100 βίλες αν πουλήσουμε, μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας. πιστεύω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact