ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tο σύστημα “ακορντεόν” φέρνει λουκέτα & απολύσεις σε εστίαση & λιανεμπόριο

Σε απόγνωση ο κλάδος της εστίασης, αλλά και ο εμπορικός κόσμος της χώρας με τα παρατεταμένα lockdown και το σύστημα του “ακορντεόν” που υιοθετεί εσχάτως η κυβέρνηση, για την αγορά, να δοκιμάζει τις αντοχές των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα βέβαια είναι επιβεβλημένα στην προσπάθειά της κυβέρνησης, να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσπάθεια αναχαίτισης ενός νέου φονικού κύματος και της πιεστικής ανάγκης για διατήρηση στον “αναπνευστήρα” των εμπορικών καταστημάτων.

Πάνω από 3 δις ευρώ οι απώλειες

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του τζίρου στο λιανεμπόριο προκύπτει ότι στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020 συνολικά ο κλάδος είχε χάσει κάτι παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, στα 34,77 δισ. ευρώ από 37,79 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Τα τρία δισεκατομμύρια είναι από έτσι κι αλλιώς σημαντικό ποσό, αλλά εάν αφαιρέσει κάποιος από τη ζυγαριά τον κλάδο των τροφίμων και ειδικά τον κλάδο των σούπερ μάρκετ που είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 10% περίπου μες στην προηγούμενη χρονιά, προκύπτει ότι η ζημιά σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του υπόλοιπου λιανεμπορίου είναι αρκετά μεγαλύτερη, πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το κρίσιμο τέταρτο τρίμηνο του 2020, τρίμηνο το οποίο παραδοσιακά συμβάλλει κατά 27% στον τζίρο του λιανεμπορίου καθώς περιλαμβάνει την περίοδο των Χριστουγέννων, τις ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις και τη Black Friday.

Μαύρα τα μαντάτα για το 2020

Μια ένδειξη για τις απώλειες μας δίνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φτάνουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 και δείχνουν ότι μόνο για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το λιανεμπόριο που ήταν σε αναστολή και έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (πρόκειται δηλαδή για μεγάλες επιχειρήσεις αλλά δεν αποτελούν την πλειονότητα) ο τζίρος ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019 κατά 38,5% ή κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου.

Απώλειες, όμως, καταγράφονται ήδη, παρά το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν βεβαίως στους μισθωτούς και σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο, επίσης, εάν εξαιρεθεί ο κλάδος των τροφίμων και ειδικά των σούπερ μάρκετ, όπου το 2020 έγιναν αρκετές χιλιάδες προσλήψεις από τις αλυσίδες.

Ο δείκτης απασχολουμένων, όπου συγκαταλέγονται και οι ίδιοι οι εργοδότες που εργάζονται στην επιχείρηση και συμβοηθούντα μέλη της οικογένειας, στο λιανεμπόριο υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2020 συνολικά κατά 0,7% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Ο γενικός δείκτης απασχολουμένων στο λιανεμπόριο, εξαιρουμένου όμως του κλάδου τροφίμων και των πρατηρίων καυσίμων, καταγράφει πολλαπλάσια υποχώρηση το ίδιο διάστημα, καθώς μειώθηκε κατά 3%..

Έρχονται λουκέτα

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), τα «λουκέτα» τα οποία θεωρούνται αναπόφευκτα, ειδικά μετά τις τελευταίες αποφάσεις για το λιανεμπόριο, ακόμη και αν δεν δούμε να βγαίνει εκτός επιχειρηματικού χάρτη το 50% των εμπορικών επιχειρήσεων -όπως προβλέπει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης- θα προκαλέσουν φυσικά αύξηση της ανεργίας.

Παράλληλα, θα δημιουργήσουν έναν νέο γύρο ανακατατάξεων στην αγορά εργασίας, με αρκετές ομοιότητες με αυτές που είδαμε κατά την δεκαετή οικονομική κρίση: ένα μέρος των αυτοαπασχολούμενων και των εργοδοτών θα περάσει στην κατηγορία της μισθωτής εργασίας και ένα μέρος αυτών θα περάσει στην «μαύρη» οικονομία, στην αδήλωτη δηλαδή επιχειρηματική δραστηριότητα

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact