ΕΛΛΑΔΑ

Το ταξίδι της Αλαμουντίν στην Αθήνα -Τα Μάρμαρα, το δώρο και ο πονοκέφαλος στο Μαξίμου

Πριν από λίγες ημέρες, μαζί με το νέο σύζυγό της μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, με το γάμο τους στη Βενετία. Τώρα, η Αμάλ Αλαμουντίν είναι και πάλι στην επικαιρότητα- και όχι μόνο την ελληνική- με αφορμή το ταξίδι της στην Αθήνα.

Η έγκριτη δικηγόρος- και πλέον σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ- φτάνει στην Ελλάδα τη Δευτέρα, για  να προσφέρει νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση στη μάχη της διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τους Βρετανούς.

Αν και είναι μία από τους τρεις δικηγόρους από το Λονδίνο, το ταξίδι της Αλαμουντίν είναι εκείνο που έχει προκαλέσει… πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεκάδες δημοσιογράφοι προσπαθούν καθημερινά να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού προκειμένου να μάθουν την κάθε λεπτομέρεια του προγράμματός τους και κόσμος παίρνει για να μάθει πώς θα μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί τους ή πώς θα μπορούσε να τους κάνει κάποιο δώρο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», με συνέπεια να περνά σε δεύτερη μοίρα η ατζέντα του τριημέρου.

Βέβαια, η εμπλοκή της Αλαμουντίν με το θέμα της διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν ξεκίνησε τώρα, με αφορμή τη δημοσιότητα που κέρδισε εκτός των νομικών κύκλων με το γάμο της, αλλά από το Φεβρουάριο του 2011.

Τότε, ο Ντέιβιντ Χιλ, ο αρχαιολόγος που προεδρεύει του παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, πεπεισμένος πως η δικαστική οδός στη διεκδίκηση είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, απευθύνθηκε στον Νόρμαν Πάλμερ, έναν δικηγόρο διάσημο για την ενασχόλησή του με υποθέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, και του ζήτησε μία προσωπική χάρη: να διερευνήσει τις νομικές επιλογές που θα είχε η Ελλάδα στην περίπτωση που αποφάσιζε να διεκδικήσει δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Πάλμερ δέχτηκε και ζήτησε τη βοήθεια ενός άλλου δικηγόρου, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στη δύσκολη υπόθεση επαναπατρισμου στην Αυστραλία, του Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον. Οι δύο επιφανείς δικηγόροι με τρεις ακόμα συνεργάτες τους έκαναν «φύλλο και φτερό» τη βρετανική νομοθεσία αλλά και τα διαφορετικά δικαστήρια στα οποία θα μπορούσε να προσφύγει η Ελλάδα και συνέταξαν ένα νομικό σημείωμα με προτάσεις. Μία από τις πέντε υπογραφές στη δέκατη και τελευταία σελίδα του σημειώματος ήταν της Αμάλ Αλαμουντίν.

Το ταξίδι των δικηγόρων είχε προγραμματιστεί αρχικά για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με πλάνο να μείνουν περισσότερες ημέρες και να κάνουν και μία κρουαζιέρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού, αλλά ο γάμος της Αλαμουντίν με τον Κλούνεϊ άλλαξε τα σχέδια.

Ετσι, φτάνουν τη Δευτέρα, και σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον κ. Βενιζέλο, τον υπουργό Πολιτισμού, καθώς και με στελέχη από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών, προκειμένου να ακουστούν και να συζητηθούν όλες οι πτυχές μιας πιθανής νομικής εκπροσώπησης και βέβαια το οικονομικό σκέλος.

Οσο για την Αλαμουντίν και το γεγονός ότι πάνω της έχουν στραφεί τα φώτα της δημοσιότητας, σύμφωνα με την «Καθημερινή» όταν η δικηγόρους πληροφορήθηκε ότι το ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνουν και οι τρεις της ομάδας, σχεδίαζε ειδική υποδοχή για εκείνη, το γραφείο της επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου και παρακάλεσε να μην υπάρξει απολύτως καμία ειδική μεταχείριση.

Οσο για το δώρο που θα κάνει ο πρωθυπουργός στους τρεις δικηγόρους, επικρατέστερο μέχρι στιγμής ένα έργο τέχνης… συμβολικό. Μία φωτογραφία του Ερεχθείου, στην οποία έχει ενσωματωθεί ηλεκτρονικά η Καρυάτιδα που είχε αφαιρεθεί από τον Λόρδο Ελγιν το 1801 και βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact