ΚΟΣΜΟΣ

Το τελικό «χαστούκι» του Τραμπ στον Σουλτάνο πριν αποχωρήσει

Ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκληρώνει τη θητεία του τον Ιανουάριο όμως λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας που αφορούν τα εξοπλιστικά.

Η νέα απόφαση που πήρε η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζει επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία στο θέμα των συνεργασιών των δύο χωρών στην αμυντική βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα επιβλήθηκε νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων (CAATSA ) που σημαίνει ότι δε θα ανανεωθούν τα συμβόλαια που τρέχουν με την τουρκική αμυντική βιομηχανία ούτε θα υπογραφούν νέα.

«Δεν θα εκδοθούν νέες άδειες εξαγωγής ή άλλες εξουσιοδοτήσεις που θα ονομάζουν την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία ως συμβαλλόμενο μέρος.

Αυτό περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε συμφωνίες που έχουν ήδη εγκριθεί και άδειες σε συνέχεια συμφωνιών που έχουν εγκριθεί προηγουμένως», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του State Department στους δημοσιογράφους για την απόφαση των κυρώσεων στην Τουρκία.

Η Τουρκία πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο τόσο στο να παράγει όσο και στο να συντηρήσει αμυντικά συστήματα και εξοπλισμούς τα οποία είχαν κατά ένα μέρος ή εξ ολοκλήρου αμερικάνικη τεχνολογία. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί δε θα μπορεί να προμηθευτεί ούτε ανταλλακτικά για οπλικά συστήματα.

Άμεσα προβλήματα θα έχουν τουρκικά μαχητικά, ελικόπτερα, κορβέτες με αμερικάνικα όπλα αλλά και συστήματα ραντάρ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact