Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολεί τόσο την ελληνική διπλωματία όσο και τη Δύση είναι το πόσο επικίνδυνος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο Ερντογάν ο οποίος πέφτει από το ένα φιάσκο στο άλλο
Παρά τις όποιες νομικές επιφάσεις προβάλει το καθεστώς Ερντογάν με τις επιστολές που στέλνει στον ΟΗΕ αλλά και με το ξαναζεσταμένο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει δημιουργηθεί ένα έντονο πολεμικό κλίμα που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένους χειρισμούς και «αυτοκτονικές» τάσεις από την πλευρά των Τούρκων.
Η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν έχει παρασύρει όλο το πολιτικό και το στρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος σε συνθήκες πραγματικού πολέμου και η διεθνής κοινότητα αισθάνεται ότι απλά μένει να οριστεί ο χρόνος που θα υπάρξει η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η ανικανότητα της τουρκικής διπλωματίας να χειριστεί ζητήματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου δείχνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται πλήρως από τον δυτικό πολιτισμό και αυτό χτυπάει διπλό καμπανάκι για την χώρα μας. Η φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην Κ.Ο. της ΝΔ, έχει τη σημασία της. Χρησιμοποίησε τη λέξη συντριβή: «Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει πως τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο.
«Γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις με τους γείτονες μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο δεν φθάνει στους λαούς μας γιατί ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα. Περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης». Επί του πεδίου και επί της διπλωματίας η χώρα μας είναι στην κυριολεξία με το δάχτυλο στη σκανδάλη αφού η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο λογικής κάτι που διαπίστωσαν και οι Αμερικανοί.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ΗΠΑ έστησαν ολόκληρη αποστολή με ειδικό αεροσκάφος του Λευκού Οίκου του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν προκειμένου να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσει Κυριακάτικα στο προεδρικό θέρετρο Mabeyn τον εξ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Ποιος λοιπόν ήταν λόγος της αιφνιδιαστικής αυτής συνάντησης του εκπροσώπου του πανίσχυρου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με τον αμερικανοσπουδαγμένο άνθρωπο που ο Ερντογάν εμπιστεύεται πιο πολύ;
Αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία στην Ουάσιγκτον είναι ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμα επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και απειλεί πάλι με βέτο. Οι 28 από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει, πλην Τουρκίας και Ουγγαρίας (αν και η Ουγγαρία υποσχέθηκε πως θα το κάνει). Ταυτόχρονα διαπιστώνουν ότι η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά των ΗΠΑ, είτε με αφορμή της επέκτασης της λειτουργίας του λιμένος της Αλεξανδρούπολης είτε με τον δήθεν εξοπλισμό των νησιών με αμερικανικής κατασκευής άρματα μεταφοράς προσωπικού, περνάει από την δυσφορία στην απειλή.
Την ίδια ώρα πάντως η τουρκική προπαγάνδα προετοιμάζει το εσωτερικό της Άγκυρας για μια πολεμική σύγκρουση με τη συνεισφορά των Μέσα Ενημέρωσης της χώρας. Για «συμφωνία που θα κάνει να σκάσουν οι εχθροί της Τουρκίας και της Λιβύης» κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ακσάμ.
Οι δηλώσεις του Tούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, και όχι μόνο, για «αποχώρηση της Ελλάδας» από τη Συνθήκη της Λωζάνης «άνοιξε την όρεξη» των τουρκικών ΜΜΕ, που συντηρούν την εθνικιστική φρενίτιδα της Άγκυρας. «Αφού τα στρατιωτικοποιούν, τότε θα ανέβουμε σε κάποια νησιά» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη γείτονα.
«Ο Χουλουσί Ακάρ με τη δήλωση του πως “αφού παραβιάζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης τότε σημαίνει πως αποχωρείς από τη Συνθήκη᾽᾽ ουσιαστικά θέλει να πει στον Μητσοτάκη πως θα χάσεις το έδαφος στο οποίο στέκεσαι και θα το φέρουμε προς συζήτηση”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν.
«Αφού ρισκάρεις να βγεις από τη Συνθήκη της Λωζάνης τότε εγώ δεν θα την λάβω υπόψη και τι θα κάνω;» διερωτήθηκε υποκριτικά. Στην ερώτηση ανέλαβε να απαντήσει ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ: «Τότε μπορώ να ανέβω σε κάποια νησιά.
Ή να κάνω κάποια ενέργεια προς τα νησιά τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα για τα νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».
«Άρα, μιλάμε για στρατιωτική ενέργεια» σημείωσε ο Χακάν. «E ναι, αφού με διπλωματία δεν έγινε κάτι και παραβιάζουν τις Συνθήκες» απάντησε ο στρατιωτικός αναλυτής.
Υπό το βάρος των παραπάνω ενεργειών η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει μια σχετική ψυχραιμία παίζοντας μπάλα σε διπλωματικό επίπεδο με συνεχείς συναντήσεις και επαφές από τις ΗΠΑ μέχρι την Αίγυπτο. Όπως έχουμε επισημάνει από το Newsbomb.gr νικητής σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο θα είναι αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη.
Πηγή: Newsbomb.gr