ΕΛΛΑΔΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού ξόδευε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για να στεγαστεί και νοίκιαζε τα ακίνητά του ακόμη και προς 15 ευρώ

Η υπόθεση της πώλησης από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) των 12 ακινήτων στην Πλάκα (τα τέσσερα ήδη πουλήθηκαν), έφερε στο φως παθογένειες ετών.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», το γεγονός ότι κάποια απ’ αυτά τα ακίνητα είχαν περιέλθει… περιέργως στη χρήση τέως υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού ή ότι κάποια άλλα δεν μπορούσαν να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ξάφνιασε το ευρύ κοινό. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του Υπουργείου πολιτισμού γνωρίζουν πολλά παρόμοια τραγελαφικά περιστατικά τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στα ερειπωμένα ακίνητα της «συνοικίας των θεών».

Η κατάρτιση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου έφερε στο φως πολλές ανάλογες υποθέσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές «φιλέτα» της χώρας, όπως στη Ρόδο που αποδεικνύουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού επί δεκαετίες δεν γνώριζε το μέγεθος της περιουσίας του. Δεν γνώριζε τι είχε αλλά και πόσα έχανε από καταπατήσεις, αυθαίρετες χρήσεις και αναξιοποίητα ακίνητα. Ολα αυτά όταν ξόδευε 1,8 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο ενοίκιο για να στεγάσει το 2012 τις διάσπαρτες υπηρεσίες του.

Πολλά ακίνητα είναι κλειστά, άλλα καταρρέουν και κάποια άλλα έγιναν καταφύγιο για αστέγους, ενώ εντοπίστηκαν και ακίνητα που παραχωρήθηκαν σε σωματεία ή σε προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού και με τη συνταξιοδότηση των ενοίκων τους ξεχάστηκαν… Εντοπίστηκαν ακόμη και περιπτώσεις ακινήτων που ενώ απαλλοτριώθηκαν, οι παλιοί ιδιοκτήτες δεν έλεγαν να φύγουν.

Καρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, όταν πρώην υπάλληλος του υπουργείου στον οποίο παραχωρήθηκε κτίσμα στην Πλάκα τρεις δεκαετίες πριν, όταν συνταξιοδοτήθηκε το παραχώρησε στο παιδί του. Κάποιοι άλλοι διεκδικούσαν στρέμματα στον Λόφο Φιλοπάππου ενώ σημαντικά μνημεία όπως το αρχαίο θέατρο της Μήλου είχαν καταχωρισθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Στη Μυτιλήνη το αρχαίο θέατρο της περιοχής εμφανιζόταν να μην έχει απαλλοτριωθεί (αντίθετα απ’ ό,τι συνέβαινε με τις γύρω από αυτό ιδιοκτησίες), και στον αρκαδικό Ορχομενό ιδιώτες διεκδικούσαν ακόμη και την Ακρόπολη.

Η καταγραφή έφερε στο φως καταπατήσεις και ασάφειες στις διοικητικές διαδικασίες απόκτησης ακινήτων. Ενα απ’ αυτά τα περιστατικά ήταν και 10 ακίνητα στην περιοχή Μόντε Σμιθ στη Ρόδο. Στο Πυθαγόρειο της Σάμου αγροτεμάχιο απαλλοτριώθηκε από το υπουργείο για αρχαιολογικούς λόγους όμως, 20 χρόνια αργότερα απαλλοτριώθηκε ένα άλλο αγροτεμάχιο δίπλα απ’ αυτό, επικαλύπτοντας τμήμα του πρώτου. Και έπειτα ένα τρίτο αγροτεμάχιο που επικάλυπτε το δεύτερο.

Ενα ατελείωτο διοικητικό αδιέξοδο που αποκάλυψε συλλόγους-σφραγίδες που κατείχαν δημόσια κτίρια, αλλά και ενοίκια (Πλάκα, Αναφιώτικα, Ρόδο) της τάξεως των: 100, 50 ακόμη και…15 ευρώ τον μήνα.

Αν και από τα υπουργεία με τη μεγαλύτερη προίκα, το Πολιτισμού για χρόνια δεν γνώριζε τι είχε. Σύμφωνα με τους επίσημους καταλόγους της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου διέθετε σε όλη την επικράτεια διαχειριστικής αρμοδιότητάς του 2.345 ακίνητα. Ομως τα ακίνητα που εντοπίστηκαν με την κατάρτιση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου υπολογίζονται στα 7.500!

Το 20% απ’ αυτά αφορά αστικά ακίνητα και το υπόλοιπο 80% εξωαστικά. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο κατά την παρουσίαση του έργου, εκτιμάται ότι το σύνολο της καλυπτόμενης επιφάνειας σε όλη την επικράτεια είναι περισσότερο από 100.000 στρέμματα.

Τότε, πριν από δύο χρόνια είχαν παρουσιάσει και αναλυτικά τον κατάλογο: 113 ακίνητα με κτίσμα στην Πλάκα και 103 χωρίς, 40 δημόσια ακίνητα με κτίσμα στα Αναφιώτικα, 22 χωρίς και 6 με άγνωστα επικείμενα, 125 στην Ακαδημία Πλάτωνος, 40 στον Κεραμεικό, 355 στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, 10 στο Ρέθυμνο με κτίσμα εντός της παλαιάς πόλης, 7 αστικά ακίνητα με κτίσμα στον νομό Αρκαδίας, 61 στον νομό Αχαΐας κ.ά.

Η έρευνα για τις χρήσεις ακινήτων έδειξε καταπατήσεις και αυθαίρετους χρήστες σε ποσοστό 20%. Οι παραβάτες «είναι δουλειά της Δικαιοσύνης» είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Κώστας Τζαβάρας. Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες προχώρησαν σε διορθώσεις και διοικητικές ενέργειες για τον εξορθολογισμό των παραχωρήσεων χρήσης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact