ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βασανιστικό δεκάωρο Ταγματάρχη για την ΕΡΤ

Μετά από δέκα ώρες εξαντλητικής συνεδρίασης και με την αρνητική ψήφο της κυρίας Ραχήλ Μακρή και το «παρών» της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου η πρόταση της κυβέρνησης να τοποθετηθεί ο κ. Ταγματάρχης νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ καταψηφίστηκε. Ωστόσο, το κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα που σημαίνει πως δεν προκαλεί θεσμικές δεσμεύσεις.

Η Πρόεδρος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά τις αιχμές που άφησ ο πρωθυπουργός για την στάση της στο θέμα της ΕΡΤ αλλά και τα δημοσιεύματα που την φέρουν σε σύγκρουση με τον κ. Νίκο Παππά.

«Δεν έχω αμφιβολία για την αγωνία και την πρόθεση του πρωθυπουργού ώστε η λειτουργία της ΕΡΤ να είναι αυτή που αξίζει για ελεύθερη και αχειραγώγητη ενημέρωση. Ελπίζω κ. υπουργέ να δώσουμε τέλος στην φιλολογία που οργιάζει σε όλη αυτή την διάρκεια» είπε.

Απευθυνόμενη προς τον κ. Ταγματάρχη τον οποίο ρωτούσε επι δύο συνεχόμενες ώρες είπε «κ. Ταγματάρχη δεν με πείσατε» για να συνεχίσει «Είναι γνωστή η διαφωνία μου και στον πρωθυπουργό και στον υπουργό. Προς τιμήν τους ουδείς προσπάθησε να μου μεταβάλλει την άποψη. Για να είμαστε καθαροί η Δημοκρατία, η Βουλή και η κυβέρνηση μπορούν να λειτουργήσουν και εκεί που υπάρχουν διαφωνίες… Νομίζω κ. Ταγματάρχη ότι σας αναλογούν περισσότερα από αυτά που πράξατε για το «μαύρο» της ΕΡΤ. Σας αναλογούσε μια δημόσια τοποθέτηση και όχι το άρθρο που μας διαβάσατε το οποίο δεν θα χαρακτηρίσω. Από την άλλη πλευρά αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ καταδικασμένη την πρόταση αυτή. Νομίζω ότι σας περιέλαβε με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός και αυτό σας μεταδίδει μεγάλη ευθύνη.. Σε κάθε περίπτωση οφείλω να πω ότι η άποψη που έχω διαμορφώσει είναι ότι το μοντέλο που έχετε υπηρετήσει και δεν με πείσατε ότι το έχετε απεμπολήσει είναι άλλο από αυτό που οραματίστηκε η κοινωνία. Θα χαρώ να με διαψεύσετε και ελπίζω με το «παρών» να σας ασκήσω μεγαλύτερη πίεση να με διαψεύσετε».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση και ανταλλαγή ήπιων αιχμών μεταξύ Νίκου Παππά και Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση απάντησε στην κριτική που έχει ασκηθεί τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από συνδικαλιστές.

Απευθυνόμενος κυρίως προς την κυρία Κωνσταντοπούλου είπε «έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με εγγύτητα στις δικές μου αρχές ή στο κόμμα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο. Ουτε πιστεύω ότι τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυτό το κριτήριο» για να προσθέσει πως εάν η κυβέρνηση επέλεγε πρόσωπα βάσει της κομματικής τους ταυτότητας τότε «θα ήμασταν ανοικτοί και ευάλωτοι στην κριτική. Εχουμε την δυνατότητα να αφήσουμε προς τα πίσω αυτή την τακτική κι σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε. Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε τι θα ψηφίσει ή τι ψήφιζε». Αναφορικά με την κριτική που εκφράζει μερίδα των συνδικαλιστών ο κ. Παππάς είπε: «Ακούστηκε κριτική από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Η βασική κριτική ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποκλείονται από το ΔΣ. Κάθε άλλο καθώς με μυστική ψηφοφορία θα οριστεί εκπρόσωπος για ΔΣ».

Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Παππάς, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Αυτονόητο είναι ότι τουλάχιστον όσοι έχουμε δώσει εξετάσεις στην αγωνία μας να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και η ελεύθερη ενημέρωση που τελεί υπο την εποπτεία κράτους, κινούμαστε σε όλες τις τοποθετήσεις από αυτή την αγωνία. Και με αγωνία περιμένουμε τις τοποθετήσεις προτεινόμενων».

Η πρώτη εσωκομματική διαφωνία σημειώθηκε στην επιτροπή Θεσμών από τη Ραχήλ Μακρή, η οποία καταψήφισε τους δύο από τους πέντε προτεινόμενους από την κυβέρνηση για το ΔΣ της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρνητικά για τον κ. Λάμπη Ταγματάρχη, θεωρώντας «αποτυχημένο» το πέρασμά του από την ΕΡΤ και την κυρία Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου, καθώς δεν επείσθη ότι δεν είναι «βαφτιστήρι» του κ. Ταγματάρχη!

Συγκεκριμένα, η κυρία Μακρή ρώτησε την προτεινόμενη για το ΔΣ εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι την έχει βαφτίσει ο κ. Ταγματάρχης. Η κα. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση και δεν αποτελεί πνευματικό παιδί του προτεινόμενου για ΔΣ της ΕΡΤ. Ωστόσο, η κα. Μακρή δεν επείσθη και την καταψήφισε. Εκτός αυτού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε από τον κ. Ταγματάρχη, τον οποίο επίσης καταψήφισε.

Για ανακριτική τακτική με αναξιοπρεπείς ερωτήσεις κατηγόρησε τις Ραχήλ Μακρή και Ζωή Κωνσταντοπούλου ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου συνεχίζεται η ακρόαση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση μελών του νέου ΔΣ της ΕΡΤ.

Η κόντρα Μητρόπουλου – Κωνσταντοπούλου

«Δεχθήκατε αναξιοπρεπείς ερωτήσεις και δεν οφείλατε να απαντήσετε» είπε ο κ. Μητρόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Ταγματάρχη, αλλά και στον κ. Τρανό, για τις ερωτήσεις που τους καλούσαν να απαντήσουν που βρίσκονταν και τι έκαναν την περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ.

Αμέσως παρενέβη η πρόεδρος και υποστήριξε ότι η υποβολή ερωτήσεων «δεν μας καθιστά ανακριτική αρχή και να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί για το πώς ασκούν οι συνάδελφοι τα καθήκοντά τους. Δεν διαπίστωσα καμία αντικοινοβουλευτική άσκηση καθηκόντων. Να αποφύγουμε να ασκούμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, χαρακτηρίζοντας τους υπολοίπους για το πώς τα ασκούν».

Ο κ. Μητρόπουλος ανταπάντησε: «Αυτό που είπα είναι ότι νομικά, όπου υπάρχει βασανιστική διαγωνιστική διαδικασία και εισήγηση της κυβέρνησης, η δική μας γνώμη είναι μόνο για τις εξαγγελίες των προτεινόμενων. Να βασανίζουμε ανθρώπους με ιστορία, αγώνες, αξιοπρέπεια, οικογένεια και φίλους δεν έχουμε δικαίωμα. Αναφέρθηκα στην τυπική διαδικασία… Ακούσαμε τις αιτιάσεις από εργαζόμενους, συνδικαλιστές κ.ά., αλλά η κυβέρνηση επιμένει, γιατί έχει επιλέξει μια διαγωνιστική διαδικασία και εμείς ακούμε εδώ τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις και σε τρεις μήνες θα τους ξανακρίνουμε».

Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο, είπε: «Ξερετε πόσο σας τιμώ. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαι αντιπρόεδρος, αλλά θέλω την τυπική διαδικασία να την σεβόμαστε. Δεν είναι μομφή για την προεδρία σας, αλλά σε δύο-τρεις ερωτήσεις η κατάσταση ξέφυγε».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επανήλθε, λέγοντας: «Η άριστη συνεργασία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν ξέρω τι εννοείτε με αυτό που είπατε για την αντιπροεδρία σας, αλλά να σας πω και εγώ πως για όσο ακόμα είμαι πρόεδρος θα τηρείται η διαδικασία».

Και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν είναι βασανιζόμενος. Τους παραγγείλαμε και καφέ!».

«Θετική γνώμη», αλλά «υπό δοκιμή» διατύπωσε ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως δεν επιθυμεί οι προσωπικές του ανησυχίες και η όποια επιφύλαξή του να εκληφθούν ως διαφωνία με την κυβέρνηση, ούτε όμως να θεωρηθεί η θετική ψήφος του «λευκή επιταγή».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact