ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο στο πλευρό της Γαλλίας -Στέλνει 650 στρατιώτες στο Μάλι

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει έως και 650 στρατιωτικούς στο Μάλι, προκειμένου να ελαφρύνει τη Γαλλία, η οποία εμπλέκεται πλέον στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Θέλουμε και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Γαλλίας και να κάνουμε το παν για να τη βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», δήλωσε η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού «επικαλέστηκε» τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει «σύντομα» προς συζήτηση και ψήφιση στη Μπούντεσταγκ μια νέα εντολή που θα αφορά «μια δύναμη 650 στρατιωτών» η οποία θα υποστηρίξει την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA), με σκοπό να προωθηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που είχε συναφθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μαλί και τους αντάρτες που δρουν στο βορρά.

Πρόκειται να ενισχύσουν τους κυανόκρανους, περίπου 600 από τους οποίους είναι Ολλανδοί, στα πεδία «της επιμελητείας» και των αποστολών «αναγνώρισης», διευκρίνισε η φον ντερ Λάιεν στην τοποθέτησή της στην επιτροπή, σύμφωνα με μια καταγραφή τους που διένειμαν στα μέσα ενημέρωσης οι υπηρεσίες της.

Η Γερμανία, που διαθέτει την εντολή για την ανάπτυξη έως και 150 στρατιωτών στο πλαίσιο της MINUSMA, δεν έχει αναπτύξει μέχρι τώρα παρά μόλις 10 στρατιωτικούς στο βόρειο Μάλι. Περίπου 200 Γερμανοί στρατιώτες συμβάλλουν παράλληλα στην ευρωπαϊκή αποστολή εκπαίδευσης των ένοπλων δυνάμεων της αφρικανικής χώρας στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου η κατάσταση θεωρείται πολύ λιγότερο επικίνδυνη.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχε ανακοινώσει ήδη από τον Οκτώβριο, πριν από τις επιθέσεις στη Γαλλία, ότι σχεδίαζε την ενίσχυση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο βόρειο Μαλί, χωρίς όμως να δώσει την παραμικρή διευκρίνιση για τις λεπτομέρειες.
Πέραν του ότι η γερμανική συνεισφορά θα ενισχύσει τη «σταθερότητα» και την «ειρηνευτική διαδικασία» στο βόρειο Μαλί, η Γαλλία θα μπορέσει να αποδεσμεύσει δυνάμεις από αυτή την περιοχή του κόσμου, ώστε να τις αξιοποιήσει στη μάχη εναντίον του ΙΚ, εκτίμησε η φον ντερ Λάιεν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας στην Μπούντεσταγκ πριν μεταβεί στο Παρίσι, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι το Βερολίνο «στέκεται αλληλέγγυο στο πλευρό της Γαλλίας». «Εάν μια πρόσθετη δέσμευση αποδειχθεί απαραίτητη, δεν την αποκλείουμε», δεσμεύθηκε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact