ΚΟΣΜΟΣ

Το «χαβιάρι της Ανατολής» είναι οι… χελιδονοφωλιές

Πωλούνται έως και 1.200 ευρώ το κιλό πριν καταλήξουν γκουρμέ πιάτο σε ακριβό εστιατόριο της Σανγκάης

Το κελάηδημα των χελιδονιών ακούγεται μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο. Σε αυτό το πτηνοτροφείο της νότιας Μιανμάρ τα πουλιά δεν εκτρέφονται για το κρέας τους, αλλά για τις φωλιές τους, που πωλούνται χρυσές στους γαστρονόμους της γειτονικής Κίνας.

Δεκάδες τεράστιες τσιμεντένιες αποθήκες «φύτρωσαν» τα τελευταία χρόνια γύρω από τη μικρή πόλη Μποκπίν, ώστε τα χελιδόνια να κατασκευάζουν εκεί τις πολύτιμες φωλιές που φτιάχνουν με το σάλιο τους.

Πώς προσελκύονται χιλιάδες πτηνά μέσα σε αυτά τα τεράστια εκκολαπτήρια; Κάθε πρωί και κάθε βράδυ ηχογραφημένο κελάηδημα πουλιών διαχέεται από τα μεγάφωνα που είναι τοποθετημένα στα παράθυρα των αποθηκών.

Η εκτροφή χελιδονιών έχει γίνει μια από τις βασικές πηγές εσόδων για τους κατοίκους αυτής της αγροτικής περιοχής που ήταν γνωστή μέχρι τώρα για την παραγωγή φοινικέλαιου και φυσικού καουτσούκ.

Οι φωλιές πωλούνται στην τιμή των σχεδόν 1.200 ευρώ το κιλό στους κινέζους χονδρεμπόρους, ποσό που αντιστοιχεί στον μέσο ετήσιο μισθό στη Μιανμάρ.

Μόλις φθάσουν στον προορισμό τους, στα ακριβά εστιατόρια του Πεκίνου και της Σανγκάης, οι χελιδονοφωλιές διαλύονται και το προϊόν που λαμβάνεται είναι ένα είδος υπόλευκου ζελέ που χρησιμεύει ως βάση για επιδόρπια, σούπες και ποτά.

Η κινεζική ιατρική τούς αποδίδει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, πόσο μάλλον που διατροφικές μελέτες δείχνουν ότι το σάλιο των χελιδονιών είναι κυρίως πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Οι περισσότερες φωλιές που παράγονται στη μικρή αυτή πόλη προορίζονται για την Κίνα, προς τέρψιν του ουρανίσκου των καλοφαγάδων. Επί μακρόν περιοριζόταν στα τραπέζια των συμποσίων της ελίτ, το έδεσμα αυτό που παραμένει ακριβό, γίνεται όλο και πιο περιζήτητο στην ολοένα μεγαλύτερη μεσαία τάξη στην Κίνα.

Η αξία της ετήσιας αγοράς χελιδονοφωλιών ανέρχεται σε πέντε δισεκ. ευρώ. Ένα ανέλπιστο εύρημα για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η βασική α περιοχή παραγωγής χελιδονοφωλιών στην Ασία, κυρίως η Μιανμάρ της οποίας οι εξαγωγές εκτοξεύθηκαν μετά την αυτοδιάλυση της χούντας το 2011 και το οικονομικό άνοιγμα της χώρας. «Η Κίνα είναι ο πρώτος αγοραστής χελιδονοφωλιών εδώ», δηλώνουν οι παραγωγοί της Μποκπίν.

Στη Σανγκάη πολλά εστιατόρια προτείνουν αυτό το «χαβιάρι της Ανατολής» έναντι εκατοντάδων ευρώ το μπολ.

Το προϊόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, στοχεύει κυρίως στο γυναικείο κοινό καθώς οι χελιδονοφωλιές θεωρούνται ότι έχουν ιδιότητες αναζωογόνησης του δέρματος και ευεργετούν τις εγκύους.

Ένα spa πολυτελείας στη Σανγκάη το προτείνει ακόμη στις εγκύους πελάτισσες στο μενού του εστιατορίου του, καθώς και σε μορφή κρέμας ομορφιάς που πωλείται 500 και πλέον ευρώ η μικρή συσκευασία.

«Στην Κίνα, οι χελιδονοφωλιές είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστό και δημοφιλές παραδοσιακό διεγερτικό. Είναι ωφέλιμο για τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους άνδρες», εξηγεί η Ζανγκ Γι, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου NestCha της Σανγκάης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact