ΕΛΛΑΔΑ

Το χτύπημα της «Μέδουσας ξαναζωντανεύει» στο Κρητικό Πέλαγος!

Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»

 To χτύπημα της Μυθικής Μέδουσας ξαναζωντανεύει στο Κρητικό Πέλαγος με την Μεγάλη Αεροναυτική Άσκηση που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος Παρουσία των Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδος και Αιγύπτου !

Από 7 έως 11 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιείται κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015», στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών…Στέλνοντας ταυτόχρονα πολλαπλά και βροντερά μηνύματα !

Η άσκηση διεξάγεται στην θαλάσσια περιοχή νοτίου/νοτιοανατολικού Αιγαίου, Κρητικού και Λιβυκού πελάγους με τη συμμετοχή μονάδων Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας των δύο χωρών.

Στην άσκηση συμμετέχουν οι ελληνικές ΕΔ με 2 Φ/Γ, 1 ΤΠΚ, 12 εξόδους F-16 και 2 εξόδους Ε/ΠSUPERPUMA και οι αιγυπτιακές ΕΔ με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ και 18 εξόδους F-16.

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • τεχνικές ασκήσεις

  • ασκήσεις πυρών

  • ασκήσεις αεράμυνας και προσβολής στόχων επιφανείας

  • ασκήσειςθαλάσσιαςαποτροπής (Maritime Ιnterdiction Operations-MIO)

  • ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμουκαι επικοινωνιών

  • ασκήσεις έρευνας-διάσωσης (SAR) με συμμετοχή πολεμικών πλοίων και Ε/Π (SUPERPUMA της ΠΑ) και παροχή στοχευμένης εκπαίδευσης επί του αντικειμένου σε προσωπικό της αιγυπτιακής ΠΑ.

Ο Μύθος της Μέδουσας : Όπως μας αναφέρει ο Ησίοδος, η Μέδουσα ήταν η μόνη από τις γοργόνες που έσμιξε ερωτικά και άφησε απογόνους. Από τον Ποσειδώνα γέννησε, την στιγμή που της έκοβε το κεφάλι ο Περσεύς, τον Χρυσάορα και τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο.

Στον Όμηρο, ο οποίος γνωρίζει το μύθο για τη θανατερή δύναμη της κεφαλής της Μέδουσας, αναφέρεται μόνο μία γοργόνα κι αυτή είναι η Γοργώ, αλλά από την περιγραφή της υποθέτουμε ότι εννοεί τη Μέδουσα, η οποία σε μία άλλη εκδοχή ταυτίζεται και με τη θεά Αθηνά.

Οι γοργόνες ήταν κόρες της Κητούς και του Φόρκυ. Αυτές ήταν η Σθενώ, η Ευρυάλη και η Μέδουσα, το κεφάλι της οποίας έκοψε ο Περσεύς, μιας και ήταν η μόνη θνητή από τις τρείς.

Η Τρίτη γοργόνα, η Μέδουσα, είναι η κυρίως γοργόνα γύρω από την οποία πλέκονται οι διάφοροι μύθοι. Το όνομά της παράγεται από το ρήμα μέδω που σημαίνει άρχω, κυβερνώ, κυριαρχώ, προστατεύω.

Ο δε μεδέων ήταν ο προστάτης, ο φύλακας, ο κυρίαρχος (“ώ φίλοι, Αργείων ηγήτορες ηδέ μέδοντες”). Άρα Μέδουσα σήμαινε τη βασίλισσα, την προστάτιδα, αυτή που είχε οριστεί να φυλάει κάτι.

Ο χαρακτηρισμός μέδων έχει δοθεί πολλές φορές σε θαλάσσιες θεότητες όπως στον Νηρέα, στον Φόρκυ, στον Πρωτέα, στον Τρίτωνα κ.α. Έχουμε δηλαδή μία αρσενική απόδοση της Μέδουσας.

Απεικονίζονται σαν τρομερά θηρία, με μάτια άγρια, με φίδια για μαλλιά και με την αποκρουστική γλώσσα τους να κρέμεται έξω από το στόμα τους.

veteranos

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact