ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έτοιμη για συζητήσεις με το PKK


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι πρότεινε οι ανοιχτές διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να διευρυνθούν προς την κατεύθυνση της ηγεσίας της οργάνωσης

Θετικά διακείμενη στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν απευθείας συζητήσεις με την ηγεσία της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) είναι η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην οποία είχαν δεσμευτεί το 2012 και η οποία σήμερα έχει περιπέσει σε τέλμα.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι πρότεινε οι ανοιχτές διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να διευρυνθούν προς την κατεύθυνση της ηγεσίας της οργάνωσης, που εδρεύει σήμερα στα όρη Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ.

«Εύχομαι η νέα μας αντιπροσωπεία να μπορέσει να συναντήσει απευθείας εκείνους (τους υπευθύνους) του Καντίλ» δήλωσε ο Αταλάι.

Οι τουρκικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες εδώ και πολλούς μήνες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που μοιάζει σήμερα να βρίσκεται σε τέλμα, με τους αντάρτες του ΡΚΚ προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40.000 και πλέον ανθρώπων από το 1984.

Οι Κούρδοι αντάρτες διατηρούν από τον Μάιο του 2013 τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που έχουν κηρύξει όμως έχουν αναστείλει την απόσυρση των μαχητών τους από την Τουρκία, καθώς κρίνουν ανεπαρκείς της κινήσεις των τουρκικών αρχών προς την κουρδική μειονότητα, που αριθμεί 15 εκατομμύρια μέλη.

Ο Αταλάι έκρινε σήμερα ότι η τουρκική πλευρά έχει «σε πολύ μεγάλο βαθμό» εκπληρώσει τον ρόλο της και ανακοίνωσε την επικείμενη δημοσιοποίηση ενός «χρονοδιαγράμματος».

«Οριστικοποιούμε (το περιεχόμενο) ενός χρονοδιαγράμματος (ειρήνης)» ανέφερε ο ίδιος και τόνισε ότι «θα ενημερώσουμε πρώτα τους (τουρκικούς κρατικούς) θεσμούς και μετά με την άλλη πλευρά». 
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact