ΚΟΣΜΟΣ

Tουρκία και ΗΠΑ συγκροτούν επιτροπή εξέτασης των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα

H Tουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν συνομιλίες για τη σύσταση μεικτής ομάδας εργασίας σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις που υπεβλήθησαν στην Άγκυρα. Την ανακοίνωση έκανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για το 2020 και κάνοντας εκτίμηση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η ομάδα εργασίας θα συσταθεί σε τεχνικό επίπεδο, με τις συνομιλίες των ειδικών να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρόταση ήρθε από την πλευρά των ΗΠΑ και ότι οι ειδικοί από τις δύο πλευρές έχουν διάλογο και επικοινωνία.

Η Άγκυρα είχε προηγουμένως προτείνει τη δημιουργία ομάδας εργασίας για να εκτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες που θα είχαν οι πύραυλοι S – 400 στα συστήματα του ΝΑΤΟ, μια πρόταση που αγνοήθηκε αρχικά από την Ουάσινγκτον.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έδειξε τώρα ενδιαφέρον για τη σύσταση της μεικτής ομάδας.

Ο τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι οι γνώμες διαφέρουν σχετικά με το αν οι κυρώσεις είναι αυστηρές ή όχι. Συνέχισε λέγοντας ότι η επιβολή κυρώσεων είναι λανθασμένη κίνηση τόσο πολιτικά όσο και νομικά.

“Αποτελεί μία επίθεση εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.”, τόνισε.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η αγορά των S – 400 δεν ήταν επιλογή αλλά αναγκαιότητα καθώς η χώρα δεν μπορούσε να προμηθευτεί αντιαεροπορικά συστήματα από καμία συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ, με ικανοποιητικούς όρους.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το γεγονός ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αποτελεί απειλή για τα μαχητικά τζετ F – 35 αλλά και γενικότερα για τα συστήματα άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Άγκυρα, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι οι S – 400 δεν θα αποτελέσουν μέρος των συστημάτων του ΝΑΤΟ και ότι δεν παρουσιάζουν απειλή για τη συμμαχία ή τον οπλισμό της.

Πηγή: Daily Sabah

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact