Με την Αγκυρα να κινείται πια εκτός ελέγχου -εκμεταλλευόμενη κάθε ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσει ένταση και να ανεβάσει επικίνδυνα τους τόνους- στην Αθήνα είναι εμφανές πως επικρατεί έντονος προβληματισμός και μελετώνται τα επόμενα βήματα και οι χειρισμοί
Σε νέα πίστα εισέρχεται το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, κινούμενο σε πολύ λεπτές ισορροπίες που απαιτούν γερά νεύρα και χειρουργικής ακριβείας χειρισμούς, γεγονός που τουλάχιστον η Αθήνα φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει, αποφεύγοντας σπασμωδικές κινήσεις.
Αντιθέτως η Αγκυρα, επιθυμώντας να θέσει τους δικούς της όρους στην οριοθέτηση των ΑΟΖ και αναγνωρίζοντας -ακόμη κι αν δεν το παραδέχεται- ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν γι’ αυτή με τις διεθνείς αντιδράσεις να πληθαίνουν, δεν δίστασε το απόγευμα της Κυριακής να διαρρεύσει πληροφορίες περί δρομολόγησης ερευνών στην Κρήτη, σε περιοχή δηλαδή που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη συμφωνία με τη Λιβύη, της οποίας τη νομιμότητα πέρα από την Αγκυρα και τη… μισή Λιβύη δεν αναγνωρίζει κανείς.
Το επόμενο «χτύπημα» για την Αθήνα ήρθε από τη Λιβύη, η οποία ανακοίνωσε πως θέτει σε άμεση ισχύ τα μνημόνια συνεργασίας με την Τουρκία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, καθώς και στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας.
Εάν η δήλωση του Χουλουσί Ακάρ για τις επιλογές αυτές της Λιβύης περιοριζόταν στο ότι «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε παρενοχλεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών», ίσως η Αθήνα να έμενε στον «πορτοκαλί συναγερμό», ωστόσο τώρα χτυπά «κόκκινο».
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε για πρώτη φορά ευθαρσώς και επωνύμως για διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε καμιά διαφορετική απόφαση».
Ειδικά για την Κύπρο είπε: «Από την αρχή λέμε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιασδήποτε απόφασης η οποία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση και δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε».